vane.jpg (302 bytes)

Sananvapaus horjuu palvelualoilla

Sananvapauden näkökulmasta vahva työmarkkina-asema on paras sananvapauden tae. Palvelualojen vuokratyövoima ja määräaikaiset ovat heikoimmassa asemassa. Mutta valoakin on näkyvissä – työvoimapula! Se löysää sananvapauden liekanarua.

   – Kyllä nuo isot teollisuuden yritykset elävät ihan eri maailmassa, toteaa PAMilainen tarjoilija ja pääluottamusmies Tarkko Laurinen luettuaan etukäteen Metson pääluottamusmiehen Pentti Mäkisen haastattelun.

Luottamusmies Tarkko Laurisen mukaan määräaikaisuus ja vuokratyöläisyys pitävät tehokkaasti työntekijät hiljaisina. Foto: TUULIKKI HOLOPAINEN–Kun väki on vakinaisissa ja kokoaikaisissa työsuhteissa ja työpaikan järjestäytymisaste lähentelee sataa, niin siinä on selkänojaa luottamushenkilöstöllekin. Jos työväen työmarkkina-asema on vahva, niin vaikuttaa siltä, että tietokin kulkee paremmin ja asioiden hoitaminen työpaikalla on helpompaa. Myös yritysten hallinnossa olevilla on ihan toisenlaiset mahdollisuudet tietoon, kuin tavallisella ravintolayrityksen pääluottamusmiehellä.

Tarkko Laurinen on työskennellyt kohta kymmenen vuotta tarjoilijana ravintola Michellessä, Helsingin keskustassa. Hän on ollut nelisen vuotta Oy Center-Inn Ab:n kymmenkunnan ravintolan pääluottamusmies. Työstä vapautusta hänellä on luottamustehtävän hoitoon lähes kolmannes työajasta.

Tarkko Laurinen korostaa, että luottamusmiesten parempi työsuhdeturva on tarpeellinen.

– Luulenpa, että minäkin kipakkana sanojana olisin saanut jo vaihtaa työpaikkaa, jos pääluottamusmiehillä ei olisi irtisanomissuojaa. Se rohkaisee sanomaan ja lisää uskallusta hoitaa asioita.

Pätkätyöläisten suut supussa

Laurisen mukaan luottamusmies voikin käyttää sananvapauttaan hieman tavallista työntekijää paremmin. Sananvapauden näkökulmasta hänen mukaansa kaikkein heikoimmassa asemassa ovat pätkätyöntekijät.

Määräaikaisten työntekijöiden työsuhde on määräajoin liipasimella ja vuokratyövoiman koko ajan, mikä estää tehokkaasti puhumastakaan ääneen edes työpaikalla saati sitten julkisuudessa.

Laurisen mukaan heillä määräaikaisia ovat vain kesätyöntekijät, mutta vuokrafirmojen palkkalistoilla on keskimäärin kymmenkunta prosenttia ravintoloiden henkilöstöstä.

Tosin pientä valoa Tarkko Laurinen näkee alallaan. Se ei niinkään johdu työnantajien sallivammasta asenteesta vaan alan pahenevasta työvoimapulasta.

– Sanavalmiita löytyy vuokratyöntekijöistäkin ja uskallusta ääneen sanomiseen lisää se, että ammattitaitoisesta henkilöstöstä alkaa olla pulaa. Tällaisessa tilanteessa ei niin tarvitse pelätä, pääluottamusmies toteaa.

Nuoret usein liian sinisilmäisiä

Tarjoilija ja pääluottamusmies Tarkko Laurinen toivoisi, että luottamusmiehelle kerrottaisiin enemmän asioiden taustoista ja että niin sanotusti salaisistakin asioista voisi joskus kertoa vähän enemmän.

– Jos työnantaja laittaa ilmoitustaululle henkilöstötiedotteen, niin olisi ihan kivaa, jos luottamusmies tietäisi asian taustoja, sillä häneltä kuitenkin penätään selityksiä. Ei ole kivaa vastata, ettei tiedä yhtään enempää kuin tiedotteessa sanotaan.

– Yksittäisiä työntekijöitä koskevissa asioissa olen tietysti vaitiolovelvollinen. Tosin joskus on tuntunut siltä, että mieli tekisi kertoa asioista enemmän, sillä työnantajan antama informaatio ei aina ole ollut kohdallaan. Varsinkin nuoret, joilla ei ole työelämän arjesta vielä paljoa kokemusta, ovat aivan liian sinisilmäisiä.

Laurisen mukaan työnantajat eivät aina ole niin hyväntahtoisia kuin antavat ymmärtää. Joskus toinenkin totuus olisi paikallaan.

– Jos nuoret saisivat tietää työnantajien tempuista enemmän, niin asialla olisi varmasti merkitystä järjestäytymisenkin kannalta. Siinä saattaisi tulla mieleen, että joskus voi tarvita ammattiliitonkin apua, Laurinen toteaa.

– Yleensä työpaikan asioista meidän työpaikoilla voi mielestäni puhua pelotta. Mutta kun asioista pitäisi sanoa esimiehille, niin se jääkin sitten jo luottamusmiehelle. En kuitenkaan usko, että työntekijä joutuisi liriin, jos työpaikalta tehtäisiin vaikka työsuojelujuttua ja henkilöt kertoisivat hyvistä ja huonoista kokemuksistaan, arvelee Tarkko Laurinen.

Aino Pietarinen
kuvat Tuulikki Holopainen

Palkkatyöläinen 3.9.2008 nro 7/08

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)