vane.jpg (302 bytes)

Aikansa luottamusmies

Tulevaisuuden luottamusmies ajattelee toisin kuin nykyinen. Hän hoitaa hyvin luottamustehtävänsä, neuvottelee etuja työntekijöille ja haluaa kehittää työpaikastaan hyvän. Työelämän, työntekijöiden ja työn muuttuessa luottamusmiehen vaikuttamisen keinot ja työtavat ovat toisenlaisia. Hän käyttää laajasti vaikuttamisen keinoja ja on hylännyt politikoinnin jo aikaa sitten.

SAK-lainen luottamusmies
Sukupolvenvaihdos käynnissä
Nuorimmat erilaisi

   Järjestötutkimuksen mukainen SAK:lainen keskivertoluottamusmies, 44-vuotias Jyrki, ajattelee, että ay-jäsenyyden tärkein peruste on palkansaajien etujen tehokas puolustaminen ja ajaminen. Toiseksi tärkeimmäksi hän nostaa työpaikan työolojen kehittämisen ja vasta näiden jälkeen tulee ansiosidonnaisen työttömyysturvan puolustaminen, mikä taas rivijäsenelle on tärkeämpää.

Pääluottamusmies Kristo Korpela ja Toimihenkilöunionin asiamies Taru Reinikainen keskustelevat. Neuvotteleminen on vastakin keskeinen osa luottamusmiehen työstä. Foto: Patrik LindströmLuottamusmiehelle tärkein syy osallistua ay-toimintaan on halu vaikuttaa työntekijöiden etuihin. Eniten Jyrkiäkin työllistävät palkka- ja työehtoneuvottelut työpaikalla. Yksittäisten työntekijöiden ongelmien hoitaminen taas vie vähemmän aikaa kuin joitakin vuosia sitten.

Todennäköisesti myös Jyrkin seuraajan tärkein motiivi luottamustehtävän hoitoon on halu vaikuttaa työntekijöiden etuihin. Keinot ja tavat vain muuttuvat.

93 prosentilla isoista, yli 200 hengen työpaikoista on luottamusmies, mutta vain 53 prosentilla alle 30 hengen työpaikoista. Vielä viime vuosinakin luottamusmiesjärjestelmä on vahvistunut teollisuudessa, mutta yksityisillä palvelualoilla luottamusmies on läsnä entistä harvemmin.

Myös naisten osuus luottamusmiehistä on laskenut 26 prosenttiin, mutta muissa luottamustehtävissä heidän osuutensa on kasvanut kolmannekseen (33%)

Tämän päivän luottamusmies on siis useammin mies kuin nainen. Hän on keskimääräistä SAK:laista koulutetumpi, aktiivisempi, useita lehtiä seuraava työpaikkansa mielipidevaikuttaja. Jyrkin seuraaja on häntä koulutetumpi ja osaa paremmin vieraita kieliä, mistä onkin hyötyä kansainvälistyvissä yrityksissä.

Jyrki on nähnyt läheltä laman vaikutukset ja työttömyyden sekä sen aiheuttaman epävarmuuden ja masennuksen. Veljen työpaikka meni laman syvimpinä vuosina.

Jyrkin seuraajalla ei ole omakohtaisia muistikuvia lamasta, mutta sitäkin enemmän kokemusta pätkätöiden epävarmuudesta, mikä osaltaan innosti hänet luottamustehtävään.

Jyrki on ollut mukana ammattiyhdistystoiminnassa jo viitisentoista vuotta. Ay-ura on edennyt askel askeleelta ja nyt hän on työpaikkansa päätoiminen luottamusmies ja liittonsa valtuuston jäsen. Hän on kiinnostunut myös yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja on ollut jo pari kautta kunnanvaltuutettuna.

Jyrkin seuraaja avasi suunsa työpaikan epäkohdista ja Jyrkikin arveli hänet nohevaksi tyypiksi. Jyrki pitää hieman kummallisena nuoren negatiivista suhtautumista politiikkaan ja sitä, ettei hän halua tunnustaa väriä, mutta työpaikan asioista he tuntuvat olevan samoilla linjoilla.

Jyrki on kiinnostunut luottamustehtävistä. Työpaikan työntekijät luottavat häneen ja uskovat hänen hoitavan asiat. Tosin Jyrki monien muiden luottamusmiesten tapaan kokee olevansa melko yksin ongelmineen. Paineita tehtävään tulee sekä työnantajalta että työntekijöiltä.

Jyrkillä on pääluottamusmiesten tapaan myönteisemmät kokemukset ay-liikkeestä kuin keskivertojäsenellä. Pääluottamusmiesten tukena työpaikoilla ovat osastojen luottamusmiehet ja ammattiosasto. Jyrkin seuraaja toimii työyhteisössä, mutta ei juuri osallistu ammattiosaston kokouksiin, mikä herättää epäluuloja osaston hallituksen pitkän linjan luottamusmiehissä.

Luottamusmiehet ovat kouluttautuneet useilla kursseilla, mutta Jyrkin mukaan työpaikoilla heidän pitäisi välillä olla juristeja, työnohjaajia, psykologeja, sosiaalityöntekijöitä, asunnonvälittäjiä, koulutukseen hoputtajia, eläketiedottajia, viestinvälittäjiä, asioiden suomentajia ja tessien selittäjiä.

Välillä on raskasta, mutta porukan kanssa Jyrki arvelee pärjäävänsä hyvin. Asiat hoituvat, tessin kiemurat ja työnantajien huijausyritykset ovat jo tuttuja, mutta työntekijöiden lomautuksista tai vähennyksistä käytävät yt-neuvottelut ovat aina yhtä rankkoja. Niissä kun ei Jyrkin mukaan neuvotella vain rahasta vaan monen perheen elämästä.

Ihmissuhteiden hoidon luottamusmiehet kokevatkin hallitsevansa vähintään melko riittävästi. Osaamisen taso riittää ay-liikkeen tavoitteissa, tes-asioissa ja työn organisoinnissa, mutta talous- ja tuottavuusasioissa tiedon tason he arvioivat riittämättömäksi.

Jyrkin seuraajan koulutuspohja on parempi, mutta työpaikan edunvalvontaan hän on tullut edeltäjiään suorempaa reittiä, joten kaikista asioista hänellä ei heti aloittaessaan ole kokemusta tai tietoa, mutta tiedon hankinnassa hän on edeltäjäänsä taitavampi. Netti ja googlettaminen ovat hänelle arkipäivää ja tarmokkuus työpaikan epäkohtiin tarttumisessa ihailtavaa. Hän kirjoittaa työnantajalle muistion perusteluineen neuvoteltavista asioista käden käänteessä. Hänkin haluaa hoitaa luottamustehtävänsä tuloksellisesti.

Aino Pietarinen
kuva Patrik Lindström

Lähteet:
Jyrki Helin, "Ansaittua luottamusta", SAK:n järjestötutkimus 2005.
Helena Ronkainen, "Tukea ja tietoa uusille luottamusmiehille", Palkkatyöläisen konseptin kehittämissuunnitelma, Haaga-Helian Toimittajakoulutuksen opinnäytetyö 2008.

 

SAK-lainen luottamusmies
Jyrki ja Tuija

  • Jyrki on 44-vuotias teollisuusyrityksen pääluottamusmies ja asuu Hämeenlinnassa. Hän on ammatillisesti koulutettu ja hänellä on vankka ammattitaito ja pitkä työkokemus.
  • Päätoimisena luottamusmiehenä hän on toiminut viimeiset seitsemän vuotta.
  • Jyrki on yhteiskunnallisesti aktiivinen mielipidevaikuttaja, joka toimii sekä ammattiliiton että kunnan luottamustehtävissä.
  • Jyrkin vaimo Tuija on 43-vuotias ja töissä kouluvirastossa, jossa hän toimii työpaikkansa JHL-läisten luottamusmiehenä.
  • Jyrkillä ja Tuijalla menee paljon vapaa-aikaa ay-toimintaan, mutta välillä he yrittävät ehtiä sauvakävelylle ennen iltauutisia.
  • Jyrkillä on Tuijalla on kaksi lasta, tytär opiskelee jo Helsingissä ja rahoittaa opintojaan osa-aikatyöllä kaupassa, ja nuorempi poika käy vielä koulua ja harrastaa jalkapalloilua.

jutun alkuun

 

Sukupolvenvaihdos käynnissä
Jussi ja Tiina

  • Jyrkistä ja Tuijasta tulee Jussi ja Tiina
  • Ikä nuortuu
  • Koulutustaso nousee
  • Yhteiskunnallisesti aktiivinen, mutta ei välttämättä puoluepoliittisesti aktiivinen
  • Tiedontarve ja tavat hankkia tietoa muuttuvat
  • Paikallisten neuvottelujen lisääntymisen edellyttämät tiedot ja taidot korostuvat

 

Nuorimmat erilaisi
Juuso ja Tiia

  • Lukevat vähän
  • Hakevat täsmätietoa ongelmiin (googlettavat)
  • Ovat paremmin koulutettuja, kielitaitoisia ja pystyvät kirjalliseen ilmaisuun
  • Ajattelevat luottamustehtävää "työnä", jonka haluavat hoitaa hyvin
  • Evät halua sitoutua poliittisesti ja haluavat politikoinnin pois ay-toiminnasta
  • Heillä ei ole kiinteää yhteyttä ammattiosastoon eikä ay-liikkeeseen
  • Eivät ole edenneet tehtävään pitkää ay-uraa

 

Palkkatyöläinen 12.11.2008 nro 9/08

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)