vane.jpg (302 bytes)

Rautatieläiset tyrmäsivät VR:n henkilöstöpolitiikan

  – VR:n henkilöstöpolitiikka näyttää kovenevan. Meidän on arvioitava omaa toimintaamme tätä muutosta vasten, sanoo Rautatieläisten liiton uunituore puheenjohtaja Vesa Mauriala.

– Joku voi pitää minua pätkäpuheenjohtajana, mutta kyllä tuleva puolitoista vuotta ennen TEAMin suunniteltua käynnistymistä on liiton kannalta erittäin haasteellinen.

Tsemppiä puheenjohtaja Vesa Maurialalle (toinen vas.) toivottivat Niko Pelho (vas), Sari Kosunen ja Antti Ahonen. Foto: JANNE RUOTSALAINENMauriala harjoitteli puheenjohtajan tehtäviä puolisen vuotta liiton suunnittelupäällikkönä. Tampereella viime viikolla pidetyssä edustajiston kokouksessa vetovastuu siirtyi eläkkeelle jäävältä Mauri Lundénilta Maurialalle.

Rautatieläisten Lliitolla on perinteisesti ollut hyvät yhteistyösuhteet VR:ään. Esimerkiksi säästökohteita on etsitty tuloksellisesti yhdessä. Kiitoksena tuli kuitenkin tänä keväänä VR Cargon 1500 hengen lomautukset.

Edustajiston kokous osui hankalaan saumaan. Päätettävänä oli liittyminen teollisuuden uuteen ammattiliittoon TEAMiin ilman tietoa Metalliliiton ratkaisusta. Rautatieläisille TEAM-päätös oli kuitenkin helppo. Edustajisto päätti yksimielisesti olla mukana TEAMissa. Pohjana päätökselle oli neuvoa-antavan jäsenäänestyksen tulos, jossa 53,9 prosenttia jäsenistä kannatti TEAMiin liittymistä. Äänestysprosentti oli 41, mikä Vesa Maurialan mukaan oli "kohtuullinen"

Rautatieläisten TEAM-päätös oli ehdollinen. Jos TEAM ei synny alkuperäisessä kokoonpanossa, edustajiston päätös raukeaa. Sähköliiton poisjäännin rautatieläiset vielä nielevät mutta Metallin tai Kemianliiton irtautuminen hankkeesta merkitsee sitä, että myös Rautatieläisten liitto arvioi tilanteen uudelleen.

Kumppaneita tarvitaan

TEAMia enemmän edustajistoa puhutti VR-yhtymän koventunut henkilöstöpolitiikka ja valtion omistajapolitiikka. Edustajisto linjasi, että liitto on valmis tarvittaessa koviinkin järjestöllisiin toimiin, jos työntekijöiden kurittaminen jatkuu.

Moni edustaja katsoi, että TEAM olisi osaltaan vastaus työnantajan kovenevaan linjaan.

– Jos TEAM kaatuu, meidän on selvitettävä yhteistyömahdollisuuksia muiden VR:n toimialaliittojen kanssa, katsoo Niko Pelho VR Cargolta.

Myös Vesa Mauriala korostaa, että liitto tarvitsee joka tapauksessa tulevaisuudessa yhteistyökumppaneita.

Sähköasentaja Antti Ahonen Seinäjoelta jaksoi ojentaa vielä yhteistyön kättä työnantajille. Hän toivoi, että liitto kaikesta huolimatta vaalisi hyviä suhteita VR:ään. Kuljetusten vähenemisen aiheuttamia lomautuksia Ahonen sanoo osittain jopa ymmärtävänsä.

Rautatieläisten liiton edustajistossa on 96 ammattiosastojen edustajaa. Liiton jäsenistä noin kymmenen prosenttia on naisia, mutta edustajistossa heitä istui vain kolme. Pelhon ja Ahosen tavoin keltanokkana kokouksessa oli Sari Kosunen Helsingistä.

Lomautuksista ei Kosusen työpaikalla ole juuri puhuttu. Enemmän on hänen mukaansa puhuttanut esitys lomarahojen vaihtamisesta vapaaksi.

Valtuuston puheenjohtajaksi kokouksessa valittiin pääluottamusmies Arto Kukkonen. Rautatieläisten Liitossa on noin 14 000 jäsentä.

Pirjo Pajunen

 

Palkkatyöläinen 3.6.2009 nro 5/09

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)