vane.jpg (302 bytes)

Kivimiesten työantaja kateissa

  Viimeistään kiinalaisten kivimiesten myötä kansalaisille paljastui, että myös täällä Suomessa tehdään työtä epämääräisin työehdoin.

Iittalan Kivijaloste Oy värväsi vuonna 2001 Kiinasta paikallisen työnvälitysyhtiön kautta 12 kivimiestä töihin Suomeen. Miehet työskentelivät ylipitkiä työpäiviä riistopalkalla ja ilman lomia yhtiön palveluksessa Kalvolassa noin kaksi vuotta.

Rakennusliitto sai asiasta vihiä jo alkuvaiheessa, kun Hämeenlinnan työ- ja elinkeinotoimisto pyysi liitolta lausuntoa Kivijalosteen työlupahakemuksesta. VaikkaPiirros: MARKKU HUOVILA Rakennusliitto huomautti hakemuksen puutteista ja epäselvyyksistä, viranomaiset hyväksyivät sen.

– Hakemus oli alunperinkin hämärä. Siinä oli merkittynä muun muassa väärä työehtosopimus, ja urakkapalkkaan oli sisällytetty työntekijöiden maksettaviksi kaikenlaista työasuista kuljetuksiin. Lisäksi hakemuksen mukaan miehistä maksettiin Kiinaan useita satoja dollareita per henkilö kuukaudessa, kun itse työntekijälle jäi kuukausiansioksi vain pari sataa dollaria, toteaa asian kanssa alusta alkaen tekemisissä ollut Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Myöhemmin liitto teki asiasta rikosilmoituksen, joka johti rikostutkinnan kautta oikeudenkäynteihin. Iittalan Kivijaloste Oy, nykyiseltä nimeltään IKJ Rakennus, tuomittiin lopulta maksamaan kivimiehille korvauksia palkkasaatavista yli 300 000 euron edestä.

Korvauksia ei kuitenkaan ole vielä maksettu, koska asiaa viivästyttää yhtiön yrityssaneeraus ja myös siihen liittyvät epäselvyydet.

– Kivimiehet tulevat saamaan tuomitusta korvaussummasta noin 60 – 70 prosenttia, arvioi juttua hoitanut asianajaja Jussi Kuusniemi.

– Rahaakin suurempi merkitys kivimiehille olisi se, että heidän työantajakseen todettaisiin virallisesti Iittalan Kivijaloste. Nyt syntyneessä tilanteessa he ovat tehneet työtä ilman työnantajaa, koska heitä on kohdeltu lähetettyinä työntekijöinä, vaikka heillä ei ole ollut työnantajaa Kiinassakaan. Kivijaloste maksoi miehistä kuukausittain rahaa Kiinaan, jossa rahat menivät kiinalaisen yksityishenkilön omalle henkilökohtaiselle tilille kadoten sille tielle, ja Suomen viranomaiset ovat hyväksyneet tällaisen menettelyn ilman kysymyksiä. Mikäli Iittalan Kivijaloste vahvistettaisiin miesten työnantajaksi, olisi sen maksettava myös palkkojen sivukulut aivan kuten muutkin suomalaiset työnantajat tekevät, Kuusniemi jatkaa.

Suurimpana ongelmana ulkomaalaisten työntekijöiden tämän tyyppisessä työsyrjinnässä on Kuusniemen mukaan kuitenkin se, etteivät poliitikot ja lainvalvojat tunnu ymmärtävän, että todellisuus voi olla muuta kuin miltä se virallisesti paperien mukaan näyttää. Kaikki yritykset eivät välttämättä toimi vilpittömin mielin.

– Viranomaiset eivät keskity tähän asiaan, vaikka se olisi korjattavissa, toteaa Kuusniemi lopuksi.

Kivimiesten tapauksen jälkeen kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä tuli uusi rikosnimike rikoslakiin.

Susanna Patrikainen
Piirros MARKKU HUOVILA

 

Palkkatyöläinen 2.6.2010 nro 5/10

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)