vane.jpg (302 bytes)

teema.gif (958 bytes)

Harmaa talous – rikollisuutta ja veronkiertoa

  Verottaja, Eläketurvakeskus, poliisi, Aluehallintoviraston (AVI) tarkastajat ja ammattiliitot ovat samoilla apajilla. Harmaa talous kiinnostaa verottajaa, koska yritykset jättävät verot maksamatta. Samat yritykset jättävät maksamatta myös eläkemaksut, joten jo siinä tulee harmaalla yritykselle 22 prosentin kilpailuetu. AVI löytää alipalkkoja ja epäselvyyksiä työaikakirjanpidossa tai kuiteissa ja muiden maksujen laiminlyöntejä. Poliisi haluaa päästä esimerkiksi kuittikaupan päätekijöiden jäljelle ja ammattiliitot haluavat, että Suomessa maksetaan palkat tessien mukaan ja työolot sekä työajat ovat lainmukaiset.

Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tarkastaja Mikko Vannisen mukaan tarkastuksista 63 prosentissa oli puutteita ja 15 prosenttia johti kuulemiseen. Lopulta 10–11 prosentille lähetettiin laiminlyöntimaksu, joka on keskimäärin 7 000–9 000 euroa.

Poliisille harmaa talous merkitsee yhä useammin ammattimaista talousrikollisuutta, joka ilmenee kuittikauppana, rahanpesuna, kirjanpitorikoksina jne. Ja keskusrikospoliisin rikoskomisario Kaj Björkqvistin mukaan asialla ovat ammattilaiset kovan luokan rikolliset.

Rikoshyötyä on vuosittain noin 35–37 miljoonaa, tänä vuonna syyskuuhun mennessä jo 20 miljoonaa.

Vuosittaisen verovajeen bruttokertymä 58,5 miljardia euroa, josta harmaan talouden osuus on verohallinnon verotarkastusyksikön ylijohtaja Anita Wickströmin mukaan 78 miljoonaa euroa.

Riskialoja ovat rakentaminen, kuljetus ja ravintolat. Wikströmin mukaan verottaja tekee paljon yhteistyötä AVIn tarkastajien ja ammattiliittojenkin kanssa.

Verottaja tekee alle 800 tarkastusta vuodessa. Rakennusalalla on tehty vuodesta 2008 alkaen noin 2 600 tarkastusta, joista kolmannes Uudellamaalla. Tarkastusten perusteella on pantu maksuun 144 miljoonaa euroa.

Tarkastajien ajasta 30 prosenttia menee harmaan talouden tarkastuksiin, mutta lukumäärältään ne ovat vain viidennes, koska tapaukset ovat Wikströmin mukaan työläitä.

– Rakennusalan käännetty arvonlisäverovelvollisuus, näyttäisi lähteneen liikkeelle mukavasti. Ensi vuoden raksa-hankkeessa onkin teemana käännetty alv. Ensi kesänä jokaisen rakennusmiehen henkilökortista pitää löytyä veronumero, muistuttaa ylitarkastaja Anita Wickström.

Vaarallista työtä

Rakennusliiton Kymen aluetoimiston aluepäällikkö Kari Lapatto. Kuva: Aino PietarinenRakennusliiton Kymen aluetoimiston aluepäällikkö Kari Lapatto muistutti TELAn harmaan talouden seminaarissa, että liitto on ajanut veronumeroa ja heillä on suuret odotuksen siitä, että tälläkin voitaisiin karsia harmaata työtä.

– Meillä on hyvää yhteistyötä niin AVIen kuin verottajankin kanssa, mutta meillä ei ole viranomaisoikeuksia, kun menemme tarkastamaan työmaita.

Lapatto on huolissaan rikollisuuden leviämisestä Suomeen ja sen raaistumisesta.

– Me olemme konnien kanssa tekemisissä. Ja maalitauluksi joutuu helposti se, joka on lähtenyt penkomaan asioita. Siinä joutuvat niin viranomaiset kuin liitonkin henkilökunta uhkailujen kohteeksi.

Metalliliiton lakimies Matleena Engblom totesi, että alalla ollaan koko ajan tekemisessä huijareiden kanssa. Firma saattaa ilmoittaa meille tekevänsä yhteistyötä työsuojelupiirin kanssa ja niille, että selvittelee asioita meidän kanssa. Harmaan talouden selvittelyssä konstit ovat Engblomin mukaan vähissä. Kun muurareille maksettiin nälkäpalkkaa, niin Raahen Rautaruukin väki meni solidaarisuuslakkoon, ja sai työtuomioistuimesta sakot.

Ongelma nimeltä Olkiluoto

Olkiluodon ydinvoimalatyömaa on aiheuttanut harmaita hiuksia lähes kaikille liitoille. Metallin Kymen aluetoimiston vastaava aluetoimitsija Juha Sutinen arvioi alihankintaketjujen alapään olevan lähes poikkeuksetta harmaata taloutta. Kaikilla Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla työskentelevillä liitoilla on kerrottavanaan esimerkkejä harmaasta taloudesta.

Sähköliiton työehtoasiamies Hannu Helminen. Kuva: Aino PietarinenOlkiluoto on myös Sähköliiton työehtoasiamies Hannu Helmisen murheenkryyni.

– Nyt olkiluodossa on menossa suuret sähkötyöt. Siellä on mm 350 puolalaista sähkömiestä. Kun käännätimme puolaksi esitteen, jossa kerrottiin, mitä Suomessa pitäisi maksaa, niin liitto sai jäseniä. Nyt jo 150 asentajaa on liittynyt liittoon. Sadan ensimmäisen saatavista on jo haastehakemus jätetty, kertoo Helminen.

Helminen ihmettelee myös sitä, että Areva ilmoittaa koko ajan, etteivät he tiedä epäselvyyksistä mitään. Kaikki muut tietävät!

Kuljetuksia ja ravintoloita

AKT:n työsuojelusihteeri Pertti Sulasalmi. Kuva: Aino PietarinenAKTn aloilla harmaa talous ilmenee etupäässä Venäjän kuljetuksissa. Liiton työsuojelusihteeri Pertti Sulasalmi kertoo, että liitolle vakuutellaan koko ajan, että alipalkkaus olisi hyväksyttävä, koska kuljettajat asuvat Venäjällä. Nyt tuomioistuimetkin ovat hyväksyneet alipalkkauksen tästä syystä.

– Oikeuslaitos vetää maton alta, syyttää Sulasalmi ja kertoo, että työnantajat uhkaavat yrityksen lopettamisella, jos aletaan vaatia tessin mukaisia palkkoja.

PAMin Helsinki-Uusimaan aluepäällikkö Lassi Ojanen. Kuva: Aino PietarinenPAMin Helsinki-Uusimaan aluepäällikkö Lassi Ojanen totesi ravintola-alalla olleen lähes aina harmaata taloutta. Alalla on viiden miljardin liikevaihto ja yksi miljardi tulee pimeänä.

– Jos on alle neljän euron kalja ja kahdeksan euron pizza, niin jotain on vialla, kun pizzalaatikkokin maksaa jo euron.

Ojasen mukaan alalla jää saamatta 370 miljoonaa euroa verotuloja vuosittain. Rehelliset eivät enää alalla pärjää.

Aino Pietarinen

 

Metalliliiton Ahjo-lehdessä juttua pimeästä työstä

 

 

Netti-Palkkatyöläinen 25.10.2011

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)

Netti-Pt  25.10.2011

-> Netti-PT:n 25.10.2011 etusivulle. Pohjois-Karjalan Osuuskaupan hotelli- ja ravintolapuolen pääluottamusmies Anne Hintsanen. Kuva: Jaakko Kilpiäinen

Teema
     Harmaa talous

Harmaa talous - rikollisuutta ja veronkiertoa
Hallitus torjuu harmaata taloutta
Älä edistä harmaata taloutta!

Työelämätietoa
Kokemuksia työstä
ha-nuo.gif (133 bytes) Ay-liikkeessä
Kysely