vane.jpg (302 bytes)
SAKn valtuusto vaatii:

Kunnon työtä ja kunnon palkkaa

  Jos työ vie mehut niin työurat tuskin pitenevät. SAK:n valtuusto ihmetteli päätöslauselmassaan myös työnantajien hinkua irtisanoa ikääntyneitä työntekijöitä, vaikka juhlapuheissa ollaan toista mieltä. Valtuusto torjui myös nuorten palkka-alet, koska ne eivät pidennä työuria. Valtuusto myös muistutti, että kunnon työelämässä pitää saada palkkaa, jolla tulee toimeen.

Metalliliiton Pirkko Valtanen ja Arja Taipale SAK:n valtuuston kokouksessa Kiljavalla. Kuva: Patrik LindströmValtuusto sitoutui myös edistämään työelämän kehittämisstrategiaa ja hoputti työnantajia hyväksymään raamisopimuksessa sovitin kolmen päivän koulutusoikeuden, jota valtuusto piti erinomaisena keinona lisätä SAK:laisten työntekijöiden osaamista.

Metallin Pentti Mäkinen lähetti Elinkeinoelämän Keskusliitolle EK:lle terveisiä, että turha on itkeä raamista, kun itse ovat allekirjoittaneet sopimuksen. Myös Keijo Larila samasta liitosta ihmetteli, miksi koulutuspäivistä on syntynyt hirveä poru. Miksi vastustetaan oman henkilöstön koulutusta?

Työelämän parantaminen pidentää työuria

PAMin Harry Vainio oli huolissaan työssä jaksamisesta. Hän muistutti, että meillä jokaisella on odotuksia siitä, kuinka juuri minun työkyvystäni huolehditaan. Hän ehdottikin lisää lomaa helpottamaan jaksamista.

Posti- ja logistiikka-alan Unionin PAUn Juha Jaatinen muistutti että työurien pidentämiseen on muitakin keinoja kuin eläkeiän nosto. Hänen mielestään työuria tulee jatkaa nimenomaan parantamalla työelämää.

Anne Ylivirta PAMista piti työnantajien viime aikojen kommentteja arkipyhistä pöyristyttävinä. Ylivirta muistutti, että arkipyhät helpottavat työntekijän arkea. Hänen mukaansa sairauslomatkin vähenisivät, jos lomaa olisi enemmän.

PAMin Sini Heikkisen mukaan työelämän strategia on tärkeä, koska suurella osalla työpaikoista ollaan vielä kaukana hyvästä työstä.

– Meidän työpaikalla on tehty paljon töitä, jotta olisimme Suomen paras työpaikka. Ja paljon on saatu aikaankin, muistutti Heikkinen.

Teollisuuden edellytykset turvattava

Puheenjohtaja Lauri Lyly arvioi, että suomalaisella teollisuudella on tulevaisuutta, kunhan sen edellytyksistä pidetään huolta.

TEAMin Pasi Kallion työpaikalla on menossa yyteet, jotka koskevat satoja työntekijöitä. Hän arvelikin, että Suomen teollinen pohja on rapautumassa ja yksipuolistumassa.

– Onko Suomessa tehty kaikki voitava teollisuuden puolesta, kyseli Kallio, joka kiitti Lylyä kannanotoista teollisuuden puolesta.

Suomalaisen elintarviketeollisuuden puolesta puhui SEL:n Tiina Heinonen. Hän muistutti laadukkaan kotimaisen ruoan merkityksestä. Suomalainen elintarvikevalvonta takaa hyvät ja jäljitettävät tuotteet. Heinosen mielestä ruoan valmistusmaan merkitseminen tuotteisiin on tärkeää.

Jyrkkä EI nuorten palkka-alelle

Valtuuston varapuheenjohtaja Piia Yli-Heikkuri torjui avauspuheessaan nuorten palkka-alen. Hänen mukaansa pientä palkkaa on mahdoton pienentää ilman että se vaikuttaa motivaatioon koko työelämää kohtaan. Lisäksi kansainvälisten kokemusten mukaan nuorten palkka-alet vain kasvattavat köyhien työtätekevien joukkoa.

– Vaatimukset pienemmistä palkoista antavat huonon kuvan kesätöihin tuleville nuorille.

– Minäkin kuulen joka kesä tarinoita nuorten huonosta kohtelusta, kertoo Yli-Heikkuri.

PAMin Seija Jaatinen oli huolissaan nuorten syrjäytymisestä. Hän haastoikin kaikki luottamushenkilöt kiinnittämään huomion nuorten työehtoihin.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n Tommi Raunela totesi tukityöllistämisen olevan tavallaan nuorten palkka-alea.

Rakennusliiton Johanna Elonen vaati torjumaan ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnan mitätöintiyritykset. Hänen mukaansa työvoimasta ei ole pulaa.

– On pulaa vain halvasta työvoimasta, muistutti Elonen, jonka mukaan myös ulkomaalaisille pitää tarjota kunnon työtä.

Aino Pietarinen

 

Lue lisää valtuustosta SAK:n nettisivuilta

 

Netti-Palkkatyöläinen 15.5.2012

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)

Netti-Pt

-> Palkkatyöläisen etusivulle