vane.jpg (302 bytes)

 Ulkomailta                  maapal.jpg (5198 bytes)

Ei sopimusta vuokratyöstä
Kaupan alalle etätyösuositus
Mm Ruotsi vapauttaa liikkuvuuden heti
Puheenjohtajuus Belgialle 1.7.
Laajentuminen ei innosta
Suuryritykset irtisanovat
Ruotsiin tiukempi tasa-arvolaki
IG-Metall vauhdittaa palkkaneuvotteluja
Osallistu EU:n tulevaisuuskeskusteluun

 

Ei sopimusta vuokratyöstä

mine1.jpg (716 bytes)  Vuokratyöneuvottelujen kariuduttua maaliskuun lopussa komissio tarkasteli mahdollisuuksia vielä UNICE:n, CEEP:n ja EAY:n kanssa. Koska mitään olennaista muutosta aikaisempiin kantoihin ei ilmennyt, täytyi komisiionkin lopulta päätyä toteamaan osapuolten neuvottelujen olevan lopullisesti ohi. Komissaari Diamantopoulou on ilmoittanut pyrkivänsä aikaansaamaan lainsäädäntöaloitteen asiasta mahdollisimman pian.

Kaupan alalle etätyösuositusalkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Tietoliikennealan lisäksi EU-tason etätyösuositus on annettu kaupan alalla. Kaupan alan Eurooppa-järjestöt EuroCommerce ja Uni-Europa Commerce sopivat etätyön suuntaviivoista. Sovitut suuntaviivat perustuvat hyviin käytäntöihin ja niissä annetaan sekä työnantajien että työntekijöiden oikeuksien suojelemiseen tähtäävät suositukset. EucoCommerce pitää vapaaehtoisia neuvotteluja ehdottomasti parempana vaihtoehtona kuin sitovaa EU-lainsäädäntöä.

Eurooppalaisten työnantajien Unice ei halua sitovaa sopimusta, kun taas työntekijäpuolen EAY:n tavoitteena on sopimus; joka on allekirjoittaneita työmarkkinaosapuolia oikeudellisesti sitova sekä Euroopan että kansallisella tasolla, vaikka se perustuisikin vapaaehtoisiin neuvotteluihin.

Mm Ruotsi vapauttaa liikkuvuuden hetialkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Työvoiman vapaan liikkuvuuden siirtymäajoiksi on päätetty 2+3+2 vuotta. Pisimmillään näillä näkymin siirtymäajat ulottuisivat seitsemän vuoden päähän. Jäsenmaat voivat kansallisin päätöksin myös lyhentää siirtymäaikojaan. Työvoiman liikkuvuuden vapauttamista heti uusien jäsenmaiden tultua pohditaan aikakin Ruotsissa, Hollannissa, Irlannissa, Englannissa, Tanskassa, Espanjassa ja Portugalissa. Saksan ja Itävallan arvioidaan ottavan siirtymäajat käyttöön täysimääräisenä.

Puheenjohtajuus Belgialle 1.7.alkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Keskustelu EU:n tulevaisuudesta, työolojen parantaminen, ympäristönsuojelu ja laajentuminen ovat 16:n asian listalla, jonka pääministeri Guy Verhofstadt esitteli Belgian puheenjohtajakauden tavoitteiksi. Belgian kausi alkaa 1.7. ja huipentuu joulukuussa Leakenin (Brysselissä) Eurooppa-neuvoston kokoukseen.

Päätöstä liikkuvuudesta ei ehkä kyetä tekemään Ruotsin päättyvällä puheenjohtajuuskaudella, joten se jäänee Belgian kaudelle. Sosiaalipolitiikan puolella Belgia haluaa saada aikaan EU:n yhteiset työoloja koskevat laatumittarit ja harmonisoida työntekijöiden kuulemista ja tiedottamista koskevat säännöt EU:ssa. Se aikoo myös jatkaa työtä sosiaaliturvajärjestelmien nykyaikaistamiseksi, jotta turvattaisiin järjestelmien kestävyys eurooppalaisten ikääntyessä.

Laajentuminen ei innostaalkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Laajentumista ei pidetä kovin kiireellisenä. Laajentumista kannattaa 44 prosenttia EU-maiden kansalaisista ja vastustaa 35 prosenttia, noin viidennes ei osaa sanoa mielipidettään. EU-maiden välillä l on melkoisia eroja. Suomi on suunnilleen keskikastissa, kun täällä laajentumista kannattaa 45% ja vastustaa 37%.

Vankinta laajentumisen kannatus on Kreikassa (70%), sitten tulevat Italia (59%) ja Espanja (58%). Vähäisintä kannatus on Englannissa (31%), Itävallassa (32%), Ranskassa (35%) ja Saksassa (36%).

Suuryritykset irtisanovatalkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Ranskassa, Belgiassa ja Britanniassa voimakkaat protestit suuntautuivat suuryhtiöiden ilmoittamia tehtaiden ja toimipaikkojen sulkemisia ja irtisanomisia vastaan.

Le Mondessa julkaistun jutun mukaan suuryhtiöt ovat viimeisen 10 kuukauden aikana ilmoittaneet jo melkein 100 000 työpaikan vähennyksistä eripuolilla Eurooppaa. Voimakkaimmin on reagoitu Ranskassa. Ankarimmat protestit kohdistuvat elintarvikejätti Danonea ja brittiläistä vaatefirma Marks &Spenceriä vastaan, joka on ilmoittanut sulkevansa kaikki mannermaalla olevat myymälänsä. Osansa saivat vappuna myös tehtaitaan sulkevat keittiötarvike valmistaja Moulinex ja kännykkävalmistaja Philips.

Ruotsiin tiukempi tasa-arvolakialkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Ruotsissa vuoden alusta astui voimaan uusi tasa-arvolaki, joka kieltää sukupuolisidonnaiset palkat ja sukupuolisen syrjinnän työpaikoilla. Lain mukaan työnantajan pitää osoittaa, ettei syrjintää ole tapahtunut.

Uuden lain mukaan Ruotsissa kaikkien yli 10 hengen yritysten pitää tehdä selvitys palkkaeroista. Jos niitä on, niin yrityksen pitää tehdä suunnitelma palkkaerojen kaventamiseksi kolmessa vuodessa.

IG-Metall vauhdittaa palkkaneuvottelujaalkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Saksan metalliliitto IG-Metall järjesti Lounais-Saksassa kahden päivän lakon. Liiton 820 000 jäsentä vauhditti takkuilevia palkkaneuvotteluja.

Samalla liitto arvosteli Lufthansan lentäjiä, jotka pysäyttivät lentotoiminnan vuorokaudeksi lentotoiminan. IG-Metall pelkää, että lentäjien vaatimukset 30—35 %:n palkankorotuksista voivat aiheuttavat hallitsemattoman lumipalloefektin Saksan työmarkkinoille.

Osallistu EU:n tulevaisuuskeskusteluunalkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Vuoropuhelu Euroopan tulevaisuudesta käynnistyi maaliskuussa, mutta suomeksi sivuilla voi käydä keskustelua lupauksien mukaan näinä päivinä nettiosoitteessa http://europa.eu.int/futurum. Keskusteluun toivotaan laajaa osallistumista ja sitä käydään vuonna 2004 pidettävään hallitusten väliseen konferenssiin saakka. Tällöin päätetään EU:n perussopimuksen muuttamisesta.

Aino Pietarinen

Palkkatyöläinen 5.6.2001 nro 5/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)