vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)

Suklaa valmistuu näppituntumalla

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Suklaan valmistuksessa aika ja lämpötila ovat ratkaisevia tekijöitä. Kriittisin on hetki, kun valmistus yön jälkeen taas aloitetaan. Yön seisonut massa on sekoitettava koostumukseltaan ja lämpötilaltaan täsmälleen sopivaksi. Työvaihetta kutsutaan temperoinniksi ja kokenut suklaamestari osaa ilman mittareitakin sanoa, milloin suklaa on valmista laitettavaksi muotteihin.

Iittalassa sijaitsevassa Kultasuklaassa suklaan valmistus on vielä käsityötä. Yrityksessä suklaasta muovataan melkeinpä mitä tahansa Minna Virtanen vaihtoi aikoinaan siivouksen suklaaseen. Foto: TUULIKKI HOLOPAINENasiakas toivoo. Suklaasta on syntynyt mm.Hereford-rotuisia lehmiä, mootoripyöriä ja numerosarjoilla ja logolla varustettuja pankkikortteja. Tämän kevään uutuus ovat pikku pienet uudet perunat, jotka paljastuvat suussasulavaksi täytesuklaaksi.

– Haastavin tilaus on ollut suklainen paperikoneen pienoismalli, kertoo Kultasuklaan omistaja, yrittäjä Tapani Korpi.

Korpi on vaimonsa kanssa vetänyt vuonna 1990 perustettua suklaatehdasta vuodesta 2002. Vakituisia työntekijöitä on omistajaparin lisäksi kymmenen. Heistä monet ovat työskennelleet tehtaalla sen perustamisesta lähtien.

Ammattitaito kunniassa

Minna Virtanen kertoo opetelleensa suklaan valmistuksen tullessaan töihin yritykseen 15-vuotta sitten. Suklaaseen Virtasella on ajan myötä syntynyt "näppituntuma", jonka avulla tietää, milloin suklaa kussakin valmistusvaiheessa on oikeanlaista.

Työntekijöiden työskentelyä voi seurata tehtaan yhteydessä olevan myymälän puolelta. Avonaisissa suklaakoneissa pyörii maito-, valko- ja tummaasuklaata. Suklaa puristetaan pursottimen avulla käsin erilaisiin muotteihin, jonka jälkeen siitä poistetaan ilmakuplat "tärisyttämällä". Sen jälkeen vuorossa on uuni, joka jäähdyttää suklaan.

– Ammattitaitoiset työntekijät ovat tällaiselle käsityöyritykselle elinehto. Itse olen vasta opiskelemassa suklaan valmistusta, Tapani Korpi kertoo.

Virtaselta ja hänen työtovereiltaan suklaan pursottaminen muotteihin käy nopeasti ja siististi. Korpi sanoo itse saavansa pursottaessa aikaiseksi huomattavasti enemmän sotkua.

Joustavuus valttina

Marita Rakkolainen siirtyi suklaan valmistukseen ompelijan työstä 90-luvun alussa. Hänen mielestään parasta suklaan valmistuksessa on työtehtävien vaihtelevuus ja se, että kahta samanlaista päivää ei ole. Myös sesongit eri tuotteineen tuovat työhön mukavaa vaihtelua.

Ehdoton sesonki on joulu, joka suklaatehtaassa alkaa jo syyskuussa. Silloin työntekijät painavat pitkää päivää ja lisätyövoimaa palkataan mm. pakkaamoon. Toinen sesonki sijoittuu heinäkuulle, jolloin turistit valtaavat Iiittalan. Kultasuklaa sijaitsee Iittalan lasitehtaan myymälän ja museon naapurissa.

Kultasuklaassa työntekijöiden työajat joustavat sesongin mukaan.

– Joustavuus on pienelle valmistajalle tärkeää. Isoissa tehtaissa suklaa tehdään koneellisesti, mutta pienillä tuotantomäärillä käsin tekeminen on kannattavinta. Se myös mahdollistaa monipuolisen valikoiman ja nopean reagoimisen tilauksiin, Korpi sanoo.

Hänen suunnitelmissaan on toimitilojen laajentaminen ja mahdollisesti myös valmistuksen osittainen koneellistaminen.

– Käsin tekemisestä emme kuitenkaan luovu. Se on tärkeää jo siksikin, että asiakkaat voivat myymälän puolelta seurata suklaan valmistusta.

Jatkuvaa tuotekehittelyä

Kultasuklaan käyttämät perussuklaat ostetaan tehtaaseen valmiina, mutta sisuksiin käytettäviä täytteitä kehitellään yrityksessä porukalla. Yhdessä maistellen valikoidaan yhdistelmät, jotka kelpuutetaan myyntiin. Myymälän hitti on mansikalla maustettu valkosuklaa. Toukokuun kuukauden suklaalevy salmiakkisuklaa osoittautui niin suosituksi, että se todennäköisesti otetaan pysyvästi valikoimiin.

Marita Rakkolainen nimeää miettimisen jälkeen suosikikseen tumman täytesuklaan. Hän tosin myöntää, entä viisitoista vuotta suklaatehtaalla on saanut aikaan sen, että suklaata ei juuri tule syötyä.

Työntekijät vaihtavat pienessä tehdassalissa paikkaa työtehtävien mukaan. Minna Virtanen siirtyy maitosuklaisten konvehtien "kuorien" muotittamisesta irrottamaan uunista tulevia suklaita muoteistaan. Vuorossa on jakoavaimia, jotka siirtyvät sutjakkaasti pelleille odottamaan siirtoa pakkaamon puolelle.

Pakkaamossa Marianne Merimäki asettelee varovaisesti valkoiset hansikkaat kädessä ruusunmuotoisia täytesuklaita ruskeisiin paperivuokiin. Sen jälkeen konvehdit pakataan - käsityönä – sieviin ruusukuvioisiin metallirasioihin.

Pirjo Pajunen

Palkkatyöläinen 1.6.2005 nro 5/05

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)