vane.jpg (302 bytes)

ulko.jpg (4072 bytes)

Työajan pidennys ja eläkeuudistus
Norjan LO:n huolena

pi-nu.gif (132 bytes) Norjan LO tietää nyt, mitä jäsenistö tahtoo

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Eläkeuudistus ja suurkäräjävaalit leimasivat Norjan LO:n kuusipäiväistä kongressia. Joukolla kokousväki kävi ilmaisemassa kielteisen kantansa työajan pidentämiselle ja myös työttömyyden kasvuhuolestutti.

LO:n muutettu eläke-ehdotus voitti lopulta, mutta 121 kaikkiaan 310 kokousedustajasta äänesti vastaan.

LO:laisiin liittoihin kuuluvat ammattiosaston olivat punalippuineen paikalla, kun LO:n edustajakokous ilmaisi suurkäräjien ulkopuolella tyytymättömyytensä valmisteilla olevaan työympäristölakiin. Foto: LO MEDIALO haluaa ansioeläkkeen, joka on 60–70 prosenttia palkasta, kansaneläkkeen joka on vähintään nykytasoa, ja samanlaiset eläkkeet ja vakuutusmaksut sekä naisille että miehille, nuorille että vanhoille. LO haluaa korvata parhaiden vuosien säännön koko työuran perusteella laskettavalla eläkkeellä. LO on valmis hyväksymään eläkeiän nostamisen 67 vuoteen ihmisten eliniän pidentyessä.

LO, jossa on yhtä paljon miehiä ja naisia, haluaa että tavoitteiksi otetaan kuuden tunnin työpäivä, ns. isyysloman pidentäminen ja lakisääteinen oikeus päivähoitoon kaikille lapsille. LO:n tasa-arvopalkinnon sai Norjan ja koko Pohjolan ensimmäinen naispiispa Ros-Marie Köhn. Myös LO:n johdossa jatkaa nainen: Gerd-Liv Valla valittiin uudestaan yksimielisesti puheenjohtajan tehtävään.

EI työajan pidennykselle

Kongressin mottona oli että työn on sujuttava kuin tanssi. Kongressi tyytyi kuitenkin vaeltamaan suurkäräjien eteen ilmaistakseen tyytymättömyytensä uuteen työympäristölakiin, joka avaa ovet 13-tuntisille työpäivälle ja 78 tunnin työviikolle.

Paikallisten ammattiosastojen punaliput liehuivat tiiviisti, kun puheenjohtaja Gerd-Liv Valla ojensi vetoomuksen puoluejohtajille.

– Työttömiä on nyt 100 000 eli 30 000 enemmän kuin Bondevikin hallituksen astuessa remmiin. Teollisuudesta on kadonnut 20 000 työpaikka, sanoi Valla ja korosti, etteivät LO:n 850 000 jäsentä hyväksy ay-oikeuksien leikkaamista.

– Työympäristölaki on työntekijöiden laki ja sen on luotava oikeudenmukaisuutta työelämään ja taattava jokaiselle paikka ja laadukas työ.

Paikalla oli myös 60 tiukkailmeistä, haalareihin pukeutunutta työläistä Sørumsandin GE Hydrolta. Yritys haluaa leikata kustannuksia, mutta luottamusmies Torfinn Mörkved sanoo, että on epäoikeudenmukaista että kärsimään joutuu juuri Sørumsand.

– Kaikki 140 työntekijää on saanut irtisanomisvaroituksen. Meidän keski-ikämme on 50 ja vastaavia yrityksiä ei ole Oslon seudulla montaa. Pitääkö meidän kouluttautua päiväkodin työntekijöiksi?

Vaalitaistelu lähti käyntiin

Kaikilla on oltava oikeus paikkaansa työelämässä ja ay-liikkeessä. Tätä korosti Gerd-Liv Valla edustajakokouspuheessaan ja kertoi erään bodöläisen verstaan allekirjoittaneen omasta toivomuksestaan palkkasopimuksen LO:n kanssa.

– Norja, maailman rikkain maa tuhlaa arvokkainta voimavaraansa, ihmisiä. Nuoret törmäävät työelämässä suljettuun oveen, maahanmuuttajien työttömyys on suurta ja työelämä on muuttunut raaemmaksi. Sellaista työelämää me emme halua, hän totesi.

Valla, samoin kuin sosialistisen työväenpuolueen SV:n puheenjohtaja Kristin Halvorsen, arvosteli valtavia palkkoja nostavia huippujohtajia vastuuttomuudesta.

– Jonkun on aika ravistella heitä, asettaa heille rajat, tähdensi Halvorsen. Jos oikeistohallitus häviää vaalit syyskuussa, SV ja keskusta voivat olla mukana jakamassa hallituspaikkoja työväenpuolueen kanssa.

– Haluamme solidaarisuushallituksen, joka sanoo ei perustavien hyvinvointipalvelujen yksityistämiselle. Tehtävä numero yksi on taata työtä kaikille, julisti työväenpuolueen puheenjohtaja Jens Stoltenberg, joka keräsi huikeat suosionosoitukset puhuessaan nykyisestä epäoikeudenmukaisesta eläkejärjestelmästä. Ja jos asia LO:sta riippuu, Jens Stoltenbergista tulee syksyllä uusi pääministeri. Niin vahvan tuen hän sai edustajakokouksessa.

Myös solidaarisuusasiat ovat työjärjestyksessä tärkeällä sijalla. LO ilmaisi tukensa mm. Palestiinalle, mutta kritisoi EU:ta terävästi norjalaiselle lohelle asetetusta rangaistustullista.

Tanskan LO:n perustamalle Björn Afzeliuksen solidaarisuusrahastolle myönnettiin 150 000 kruunua, lähes 20 000 euroa. Rahasto toteuttaa projekteja Afganistanissa ja Kuubassa, mutta toimii myös sen puolesta, että kulttuurille palautettaisiin paikkansa työläisten vappujuhlissa Pohjolassa.

Ingegerd Ekstrand
Oslo

 

Norjan LO tietää nyt, mitä jäsenistö tahtooalkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Kampanja "Sinä päätät – LO on rinnallasi" oli selvä menestys. Kaikkiaan 44 000 jäsentä osallistui ja esitti mielipiteitä siitä, mitä asioita LO:n pitäisi ajaa. Vastauksia LO sai 150 000.

– LO ei ole koskaan ennen käynyt edustajakokouksen edellä lävitse näin läpikotaisin demokraattista prosessia, totesi puheenjohtaja Gerd-Liv Valla tuloksia esitellessään.

Kymmenen kärjessä listalla ylimmäiseksi nousi vaatimus turvatusta eläkkeestä. Muita tärkeinä pidettyjä asioita olivat nykyisen sairauspalkkajärjestelmän ja tiukemman työympäristölain puolustaminen. Jäsenet halusivat myös vahvoja otteita yksityistämistä ja sosiaalista polkumyyntiä sekä tilapäisiä työsuhteita ja työelämän raaistamista vastaan. Yleisiä toiveita olivat työtä kaikille ja palkka, jolla tulee toimeen.

LO lupasi pitää nämä asiat tärkeysjärjestyksensä kärjessä ja ajaa niitä tulevalla nelivuotiskaudella. Kampanja käynnistettiin LO:n ja liittojen lehdissä, joita LO pitää kanavanaan, jonka välityksellä saavuttaa jäsenensä suoraan. Ay-lehtien mukana seurasi 24-sivuinen liite, johon sisältyi lomake. Valtaosa vastanneista käytti tätä lomaketta. Internetin välityksellä vastasivat vain harvat.

Palkkatyöläinen 1.6.2005 nro 5/05

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 5/2005

PT:n 5/05 etusivulle

vn-pa.gif (131 bytes) Pääkirjoitus
vn-pa.gif (131 bytes) Teema
     Kädentaidot
vn-pa.gif (131 bytes) Ajankohtaista
vn-pa.gif (131 bytes) Kolumnit ja pakina
vn-pa.gif (131 bytes) Liittouutiset
vn-pa.gif (131 bytes) Ulkomailta

Työajan pidennys ja eläkeuudistus Norjan LO:n huolena

vn-pa.gif (131 bytes) Nettivinkit