vane.jpg (302 bytes)

 Ajankohtaista                 

Myyjällä pinna tiukalla

Lisätty aukiolo ei näy tilipussissa
eikä uusia työpaikkoja synny

Pyhätunnit pois muusta työajasta
Kaupan uudet aukioloajat

Kuvannut: PETRI LAITINENKaupan lisätty
aukiolo ei näy
palkoissa eikä
uusina työpaikkoina, tuumaa pääluottamusmies  Leila Tilvis Turtolan Citymarketista.

mine1.jpg (716 bytes)  Myyjänä 13 vuotta toiminut Anne Vesikko Lielahden Citymarketista Tampereelta ei kiittele laajentunutta kaupan aukioloa eikä hurraa nyt päätetyille muutoksille. Kokemus on osoittanut, etteivät työpaikat lisäänny, palkat nouse eikä myöskään myyjän asema tai arvostus kohene.

Seitsemän kuukauden ikäisen Jennan äiti pohtii, miten työ- ja kotielämä sovitetaan yhteen äitiysloman päätyttyä. Uudet aukiolot lisäävät myös Citymarkettien kaltaisten suurten myymälöiden sunnuntaiaukioloa, vaikka alle 400 neliön myymälöiden ympärivuotiseen sunnuntaimyyntiin niissä ei mennä.

– Näyttää siltä, että meille saa tehdä mitä vain. Kun aukioloaikoja alettiin puuhata vapaammiksi, sen piti johtaa meidän palkkojemme nousuun, mutta on käynytkin päinvastoin. Kun sunnuntaiaukiolot kuitenkin lisääntyvät, niin mistä otetaan rahat sunnuntailisiin? Otetaanko ne kenties arki- ja launtailisistä vai muutetaanko ne markkamääräisiksi? Näyttää siltä, ettei työnantajalle saisi tulla mitään lisäkuluja, pelkkää hyötyä vain. Ilman lisiä ei kuitenkaan pärjätä, kyllä palkat on painettu jo niin alas, pohtii Anne Vesikko.

Uran huipusta leikattu pala pois

Vesikon keskustelukumppani, Turtolan Citymarketin pääluottamusmies Leila Tilvis toteaakin, että aiemmat lauantain klo 13:n jälkeiset 100-prosenttiset lisät on jo muutettu markkamääräisiksi, joten sunnuntailisiäkin saattaa odottaa sama kohtalo.

– Muutenkin palkkoja on hivutettu alaspäin eri konsteilla. Kun aiemmin korkein kokemuslisä tuli 11 vuoden palvelusta, tuo taso on nyt poistettu. Olemme uramme huipulla kahdeksan vuoden palvelun jälkeen ja se huippu on 48,63 markkaa tunnissa. Lisääntyvien aukiolojen ehtona pitää olla kunnon palkat. Jos on poikkeukselliset aukiolot, pitää palkkojen olla sen mukaiset, sanoo Leila Tilvis.

Nyt eletään kuitenkin sellaisten sopimusten mukaan, että myyjälle saattaa jäädä vain nelisen tonnia käteen kuukaudessa. Eivätkä ne summat pesää tee, vaan lentävät saman tien maailmalle. Osa-aikaisuudesta pitää päästä eroon, muuten työ kaupan alalla ei yksinkertaisesti kannata. Osa-aikaisuuden lisääntymisen ja palkkatason putoamisen lisäksi käynnissä oleva murros on tuonut muutakin kielteistä tullessaan.

– Kun sairaslomien ajaksi ei oteta sijaisia ja äitiyslomatkin pyritään hoitamaan talon sisäisin siirroin, normaali työelämä vääristyy monin tavoin. Solidaarisuus on kääntynyt kateudeksi. Vai tämäkö lienee ollut tarkoituskin, pohtii Leila Tilvis.

Eräillä menestyvillä aloilla työnantajilla on varaa ja halua maksaa työntekijöille heidän panoksestaan tuloksen tekemisessä. Kun kaupan alalla tuota halua tai kykyä ei ole, se kertookin kenties siitä, ettei tähänastinen aukiolojen vapautus olekaan tuonut kaupalle lisää katetta. Eli ovatko olleet oikeassa ne kriitikot, jotka ovat väittäneet ettei kansa osta määräänsä enempää, vaikka kaupat olisivat auki ympäri vuorokauden.

"Toivottavasti ei liian isoja muutoksia"

Vaan entäpä kun Jenna tulee vuoden ikään ja Anne-äidin paluu työelämään alkaa? Hän nimittäin aikoo jatkaa lapsensa hoitamista kotona vielä maaliskuussa päättyvän äitiysloman jälkeenkin.

– Ainakin alkuun menen aamuvuoroon ja viikonloput ovat vapaat. Lapsen päivähoidon järjestelyistä en vielä tiedä. Kahden kuukauden lisäys vuodessa sunnuntaiaukioloihin on melkoinen muutos perhe-elämässä. Päivä– ja iltahoidon järjestymisen lisäksi tulevat eteen työmatkaliikenteen pulmat. Kesäisin kuljen työmatkat pyörällä ja talvella linja-autolla, mutta lapsen päivähoidon kanssa päivistä tulee pitkiä, sanoo Anne Vesikko.

Työmäärä lisääntyy, työaika vähenee, lisät murenevat, solidaarisuus katoaa, kodille ja perheelle jää entistä vähemmän aikaa. Onko tässä mitään tolkkua, kun käteen jää neljä tonnia? Onko alan vaihto käynyt koskaan mielessä?

- No mielessä on käynyt, mutta ei kuitenkaan vakavasti. Voisihan sitä lähteä vaikka opiskelemaan. Toisaalta luulen kyllä, että kaupan alalla tulee vielä pula ammattihenkilöstöstä. Nyt tehdään kaupassa isoja muutoksia, toivottavasti ei liian isoja. Liiton ja sen jäsenten pitää olla erityisen valppaina, eikä yhdestäkään edusta ole enää varaa tinkiä, sanoo Anne Vesikko.

Hannu Oittinen
Petri Laitinen, kuva

hava300.jpg (331 bytes)

PAMin Kyllikki Muttilainen:alkuun

Pyhätunnit pois muusta työajasta

mine1.jpg (716 bytes)  Kuka muistaa vielä ajan, jolloin kaupat menivät kiinni arkisin klo 17 ja lauantaisin klo 13, eikä sunnuntaiaukioloista ollut puhettakaan? Moni muistaa kun muistelee, mutta muutos on tapahtunut niin asteittain edeten, ettei ole mieleen jäänyttä kertarysäystä.

– Ammattiosastojen pöytäkirjoja 60-luvulta lähtien katsellessaan huomaa keskustelun kaupan aukiolojen vapauttamisesta lähteneen käyntiin jo silloin. Ensimmäinen näkyvä muutos arkipäivien oli klo 17 rajan ylittäminen. Se jakoi vanhemman ja uudemman polven työntekijät. Mutta sen jälkeen onkin oltu aukiolojen jatkamista ja vapauttamista vastaan, kertoo Palvelualojen PAMin toimitsija Kyllikki Muttilainen Tampereelta.

Viime vuosikymmenellä pitenevät illat ja asteittain lisääntyneet sunnuntaiaukiolot saivat myyjien vastustavan kannan yhtenäistymään, poikkeuksena lähinnä kaupoissa keikkatöitä tekevät opiskelijat.

Takaisin lähtötilanteeseen tuskin halutaan, mutta yli puolet myyjistä haluaa rajoituksia nykyisiin aukioloihin. Sen sijaan kauppiaiden keskuudessa tuli jako kahteen: keskus- ja suurliikkeet ovat olleet aukiolojen vapauttamisen kannalla, pien- ja erikoisliikkeet vapauttamista vastaan.

– Työntekijäpuolen perustelut sunnuntaiaukioloa vastaan ovat pyhäpäivien omistaminen perheelle ja omalle elämälle, yhteiskunnan päivähoito- ja liikennepalvelujen puuttuminen sekä terveys- ja työsuojelunäkökulmat. Olemme muistuttaneet päättäjille, että raha ei liiku yhtään enempää vaikka kaupat olisivat auki ympäri vuorokauden. Jo nyt sunnuntain työaika otetaan muusta viikkotyöajasta, eli luvattuja työpaikkoja ei ole tullut yhtään lisää, sanoo Muttilainen.

Mikä on vapautuksen hinta?

Liikealan ammattiliiton vajaa vuosi sitten julkistetun tutkimuksen mukaan vapaita aukioloja myyjistä kannatti 12 pros., nykyisiä kannatti noin 32 ja rajoitusta kannatti reilut 55 pros.

Työpaikkojen sijasta ovat rikokset lisääntyneet, sillä varsinkin yhden työntekijän iltavuoroa harrastavat SIWA-myymälät ovat suosittuja ryöstökohteita. Samoin ovat lisääntyneet työssäuupumiset, alan vaihdot ja muut haitat, joista ei vielä ole riittävästi näyttöä ja tutkimustietoa.

Mitkä ovat olleet ja tulevat olemaan vaikutukset myymälähenkilöstön lapsiin ja perhe-elämään, sen aika näyttää. Jotain viitettä ongelman kasvupohjasta antavat Kuluttajatutkimuskeskuksen ja Taloustutkimuksen selvitykset, joiden mukaan 75 pros. päivittäistavarakaupan henkilöstöstä on osa-aikatyössä ja yhtä suuri määrä haluaisi tehdä kokoaikatyötä. Osa-aikaisuus on nimenomaan lisääntyneiden aukioloaikojen seurausta, sillä kauppiaat ottavat hyödyn irti myyjistä.

Työllisyysvaikutukset voivat olla jopa päinvastaiset kuin on lupailtu, sillä kauppojen sunnuntaiaukiolo syö elintarvikekioskien ja huoltoasemien katetta, joka pahimmillaan merkitsee alan konkursseja.

– Myöskään väitetty eurooppalaistuminen ei ole kestävä peruste aukiolojen vapauttamiselle, sillä Euroopan maista vain Espanjassa ja Ruotsissa on vapaat sunnuntaiaukiolot, Portugalissa kaupat voivat olla sunnuntaisin auki klo 6–24 ja Britanniassa rajoitetusti myymälän koon mukaan. Esimerkiksi Ranskassa, Alankomaissa, Itävallassa ja Sveitsissä sunnuntaiaukiolo on kokonaan kielletty, muistuttaa Muttilainen.

Myyjät ovat olleet lakossa viimeksi 1984. Alan väki onkin keskusteluissa väläyttänyt lakkoasetta, tosin äärimmäisenä keinona, sillä osa-aikainen matalapalkkaväki ei lähde kevyesti työtaistelun tielle.

<K>Olemme muistuttaneet päättäjille, että rahaa ei liiku yhtään enempää vaikka kaupat olisivat auki ympäri vuorokauden. Jo nyt sunnuntain työaika otetaan muusta viikkotyöajasta, eli luvattuja työpaikkoja ei ole tullut, muistuttaa PAMin toimitsija Kyllikki Muttilainen Tampereelta.

Hannu Oittinen

hava300.jpg (331 bytes)

Kaupan uudet aukioloajatalkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Eduskunta päätti joulukuun alkupuolella kauppojen entistä laajemmasta aukiolosta. Tammikuun puolisälistä ovat alle 400 neliön vähittäiskaupat saaneet olla auki sunnuntaisinkin.

Uuden lain perusteella vähittäiskaupat saavat olla auki arkisin klo 7–21 ja lauantaisin klo 7–18. Alle 400 neliön (aiemmin alle 100 neliön) kaupat saavat olla auki sunnuntaisin ympäri vuoden, poikkeuksena kirkolliset juhlapyhät, vapunpäivä, äitienpäivä, isänpäivä ja itsenäisyyspäivä. Yli 400 neliön liikkeet voivat olla avoinna sunnuntaisin toukokuusta elokuuhun ja marras-joulukuussa, eli uusi aukiolokuukausia ovat touko- ja marraskuu.

Aukioloaikojen vapautusta on ajanut erityisesti Päivittäistavarakauppa ry, joka edustaa suuria kauppaketjuja. Pienkauppiaita edustava Suomen yrittäjät ja erikoistavaraliikkeet sen sijaan ovat vastustaneet aukiolojen laajennusta, samoin sitä on vastustanut PAMiin fuusioitunut Liikeliito sekä eri tutkimusten mukaan kuluttajien enemmistö. Kuluttajista laajennuksen kannalla ovat olleet lähinnä nuoret, helsinkiläiset ja miehet.

Yksityiset pienmyymälät ja suurten ketjujen pienmyymäläketjut, kuten mm. Sale, Siwa ja Rimi lähtevät ympärivuotiseen sunnuntaiaukioloon aika laajasti. 100–400 neliön myymälöitä on koko maassa noin 1 600, joista Päivittäistavarakauppa ry:n arvion mukaan sunnuntairulettiin lähtee 50–60 prosenttia. Tradekan Siwa-ketju toteuttaa sunnuntaiaukiolon lähes sataprosenttisesti, SOK:lainen Salekin aika laajasti. Kesko ei tee ketjukohtaista päätöstä, vaan jokainen myymälä päättää itse.

Palkkatyöläinen 6.2.2001 nro 1/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)