vane.jpg (302 bytes)

 Ulkomailta                      

ILOn tietoyhteiskuntaraportti:

Uudella tekniikalla syvät vaikutukset

mine1.jpg (716 bytes)   Kansainvälisen työjärjestön ILOn maailman työllisyysraportti "Life and Work in the Information Economy" toteaa tieto- ja viestintätekniikan kumouksella olevan syvät vaikutukset, se ulottuu koko maailmaan eikä se ole pysäytettävissä. Tietotekniikka ei kuitenkaan tuo täystyöllisyyttä eikä se pelasta bittikuilusta ilman määrätietoista politiikkaa ja elinikäistä koulutusta.

Tiedontulva vaatii investointeja henkiseen pääomaan, työllisyyden nostamiseen ja syrjäytymisen estämiseen. Tietoyhteiskunnan nopea kehitys tuo pulan asiantuntijoista mutta samalla passiivisuus johtaa syrjäytymiseen, arvioi raportista ILOn koulutuspoliittisen osaston johtaja Pekka Aro Genevestä.

Sekä ILOn raportin että Suomen työministeriön selvitysten mukaan tietotekniikan työllistävät vaikutukset ovat suurempia perinteisillä sektoreilla kuin informaatiosektorilla.

– Suurin osa työpaikoista ei synny suoraan informaatioteknologian aloille vaan muille sektoreille. Tuotteen tie lyhenee, välimatkojen vaikutus pienenee, siirrettävyys on helppo ja tuotteen elinikä voi olla hyvinkin lyhyt. Tämän kaiken mahdollistaa uusi tekniikka perinteisillä aloilla.

Mutta samalla Aro muistuttaa, että maailmassa on 160 miljoonaa työtöntä. Ja lisäksi tulevat ne miljoonan työttömät sieltä, jossa ei työttömiä edes tilastoida. Lisäksi ILO arvioi, että maapallon työikäisestä väestöstä joka kolmas on vailla kunnon työtä. Eli tietotekniikka ei ihan heti ole välittömästi sen paremmin kuin välillisestikään työllistämässä nykyisiä työttömiä.

Muutenkin yhteiskunnan aktiivista otetta tarvitaan. Etenkin koulutuksella on suuri vaikutus bittikuilun supistumiseen tai levenemiseen.

Vaikka Suomea pidetään tietotekniikan huippumaana, niin silti informaatiosektorin työllistävä vaikutus on meilläkin pieni. Sen työllisyysvaikutukset eivät ole työministeriön työmarkkinaneuvos Pakka Peltolan mukaan samassa suhteessa kaupalliseen menestykseen.

Lisäksi informaatioteollisuuden työpaikat keskittyivät vahvasti vain muutamalle paikkakunnalle. Yli puolet alan työpaikoista on Uudellamaalla.

Maailmanlaajuisesti tilanne on samanlainen. "Piilaaksoja" on myös Aasiassa ja Afrikassa, call centereitä voidaan perustaa melkein mihin vain, mutta tasaista kehitys ei ole. Aro muistuttaa, että vain 6 prosenttia ihmiskunnasta on vieraillut internetissä ja heistä 85—90 prosenttia asuu teollisuusmaissa.

– Kuitenkin uusi teknologia pitää sisällään mahdollisuuden kehitysharppauksiin. Kännyköiden vuoksi ei enää tarvitse rakentaa puhelinlankaverkkoja. Myös ns. Cyper-kioskit ovat Intiassa luoneet ympärilleen uusia taloudellisia toimintamuotoja, muistuttaa Aro.

ILOn raportti osoittaa Pekka Aron mukaan suunnan, mihin asioihin pitää jatkossa panostaa. Koulutus kaikilla tasoilla ja infrastruktuuriin kehittäminen ovat jatkossa ovat tulevaisuudessa entistä tärkeämpiä myös työllisyyden kannalta.

Aino Pietarinen

Palkkatyöläinen 6.2.2001 nro 1/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)