vane.jpg (302 bytes)

 Teema                             

Millainen liike — sellainen SAK

SAK on tutkinut itseään ja arvioi tulevaa. Suuren järjestötutkimukset tulokset ovat valmistumassa ja tulevaisuutta pohtiva edustajakokoustyöryhmä on saanut raporttinsa valmiiksi.

Tässä teemassa herätellään keskustelua muutamista Liikkeessä tulevaisuuteen -asiakirjan esille tuomista teemoista. Asiakirjaan jokainen voi tutustua SAK:n nettisivuilla, mielipiteet ovat tervetulleita ja nettikeskusteluun odotetaan osallistujia.

Jäsen toiminnan ytimeen

SAK tekee paluuta ay-liikkeen juurille ja
lisää yhteyksiä muihin kansalaisjärjestöihin

mine1.jpg (716 bytes)  Jo kuluvan kymmenluvun puolivälissä jyrkästi voimistuvasta sukupolven vaihdoksesta tulee ehkä suurin lähiajan haaste sekä ay-liikkeelle että koko yhteiskunnalle. SAK:laisen liikkeen jäsenistä yli puolet siirtyy pois työmarkkinoilta vuoteen 2010 mennessä ja jäsenkunnan uusintaminen vaatii merkittäviä muutoksia toimintakulttuurissa, ennustaa järjestön tulevaisuutta pohtinut työryhmä kevään edustajakokoukselle valmistelemassaan raportissa.

Monilta osiltaan juuri valmistumassa olevaan SAK:n suureen järjestötutkimukseen nojaavassa asiakirjassa korostetaan pitkästä aikaa liikkeen kansalaisjärjestöluonnetta.

Raportissa tunnustetaan, että ay-organisaatioiden kyky toimia yhdessä jäsenten kanssa on viime aikoina jäänyt liian vähälle huomiolle ja jäsenet syrjäytyneet varsinkin keskitettyjen neuvottelujen vuoksi sivustakatsojiksi.

Asiakirjassa pohditaan ay-liikettä kansalaistoimintana ja palveluja myyvänä vakuutuslaitoksena ja kallistutaan kansalaisjärjestön puolelle. Samalla kuitenkin huomautetaan, ettei liikkeen vahvaa asiantuntemusta ja jäsenpalveluita sovi unohtaa.

Ay-toiminnan juurille raportti palaa toteamalla, että ay-liikkeen vaikutusvalta perustuu siihen voimaan, joka sillä on jäsenissään. Vastapuoli arvioi ennen muuta kyvyn aktivoida jäsenistö työtaisteluun ja muuhun vastarintaan. Jos tätä kykyä ei ole, ei ole myöskään vaikutusvaltaa, paperissa todetaan.

Nuoret keskiössä

Liikkeen jatkuvuuden kannalta yhteyksiä nuoriin on raportin mukaan kehitettävä kaikissa toiminnoissa. Erityisen tärkeänä pidetään sitä, ettei nuorten pyrkimyksiä tungeta perinteellisiin kaavoihin. Liitojen tulisikin luoda nuorille mahdollisuuksia myös projekti- ja hankeluontoiseen osallistumiseen. Sitä voisi olla mm. yritysetiikka, kuluttajatoiminta, solidaarisuus tai myös suora toiminta, raportissa hahmotellaan.

Liittojen järjestäjien pitää nykyistä pontevammin tarjota ay-liikkeen apua ja jäsenyyttä sekä nuorille että pätkätyöläisille. Nuoret olisi tavoitettava jo opiskeluvaiheessa paitsi koulutiedotuksella myös työharjoittelun yhteydessä, eikä SAK saisi vierastaa ammattikorkeakouluissakaan opiskelevia.

Ay-liikkeen päällimmäiseksi työmuodoksi vakiintunutta kokouskäytäntöä sietäisi tuulettaa ja selvittää, miten tietoverkkoja voitaisiin käyttää nuoria aktivoivalla tavalla.

Ay-jäsenten vaikutusvaltaa heitä koskevissa päätöksissä tulee raportin mukaan laajentaa tihentämällä mm. jäsenkyselyjä ja -äänestyksiä. Keskusjärjestösopimusten viemistä jäsenäänestykseen olisi harkittava ja tavoitteita haalittava mahdollisimman laajalla kenttäkäsittelyllä.

Jotta jäsenet voisivat tuntea ay-liikkeen omakseen, sen tulisi myös rakenteiltaan muistuttaa heitä mahdollisimman paljon. Tässä mielessä raportti näkee selvän vajeen paitsi nuorten myös naisten asemassa.

Järjestötutkimukseen osallistuneen 20 liiton 317 hallituspaikalla istuu vain kaksi alle 30-vuotiasta. Naisten osuus hallitusten jäsenistä tekee kolmanneksen, vaikka he muodostavat koko jäsenkunnasta lähes puolet. Koska nämä vääristymät tuskin oikenevat itsestään, on hallintoihin harkittava naisten ja nuorten kiintiöitä, pamauttaa raportti.

Maahanmuuttaja mukaan

SAK avaa oviaan ja kehittää yhteistyötään myös maassa asuvien etnisten vähemmistöjen kanssa. Vaikka SAK:n jäsenjoukossa ei toistaiseksi ole kuin noin 3 000 ulkomaalaista, heidän osuutensa työyhteisöissä tulee jo lähivuosina voimakkaasti kasvamaan.

Asiakirjan mukaan maahanmuuttajilla tulee olla yhtäläiset mahdollisuudet osallistua työelämään ja ay-toimintaan kuin valtaväestölläkin. Työmarkkinoiden jakautuminen etnisen alkuperän perusteella on estettävä ja ulkomaisiin sovellettava samoja työehtoja kuin kantaväestöönkin. Omassa koulutuksessaan ay-liikkeen on käsiteltävä vähemmistöjä tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden lähtökohdista ja paikallistason huolehdittava siitä, että liike ja työelämä tulevat maahanmuuttajille tutuksi myös luottamustehtävien kautta.

Kansalaisjärjestöt kylkeen

SAK:n suhteita eri kansalaisjärjestöihin on asiakirjan mukaan kehitettävä nykyistä laajemmalle pohjalle. Yhteistyötä pidetään luontevana, koska ay-liike itsekin on kansalaisjärjestö.

Erilaiset yhden asian liikkeet voivat tarjota ammattiyhdistyksille tärkeän kumppanuuden ohella myös uusia tapoja toimia. Ne voivat tuottaa ay-liikkeelle myös tärkeitä signaaleja erilaisesta kansalaisajattelusta.

Yhteistyön foorumeiksi asiakirjassa luonnostellaan mm. monikansallisia yrityksiä, maailmankauppaa ja -taloutta sekä ympäristökysymyksiä.

Varsinkin kuluvalla edustajakokouskaudella syntynyttä yhteistyötä kirkon kanssa SAK aikoo jatkaa. Yhteisen toiminnan mahdollisuuksia järjestö näkee mm. markkinaetiikassa ja sosiaalisessa oikeudenmukaisuudessa.

Lakkokirjo laajemmaksi

Palkansaajajärjestöjen yhteistyön kehittämiseksi SAK esittää hanketta, jossa selvitetään järjestöllisiä ja edunvalvontaan liittyviä yhteistyömahdollisuuksia. Yhteistyökohteina paperissa luetellaan mm. kansainvälinen toiminta, koulutus, tutkimus, lomatoiminta, juridiset palvelut ja keskusjärjestöjen lehdet.

Suhteissa työnantajiin etusijalle asetetaan yhteistyö kehitettäessä työelämää. Koska se ei kuitenkaan läheskään aina ole mahdollista, ay-liikkeen strategiaan pitää kuulua myös kyky puolustaa jäseniään aidoissa eturiitatilanteissa ja vastakkainasettelun työpaikoilla.

Suhde työnantajiin jakaa selvästi SAK:laista liikettä ja riippuu oleellisesti kunkin alan työmarkkinasuhteista.

Lakkolinjauksistaan SAK ei anna tuumaakaan periksi. Ulkoparlamentaarinen painostus, työtaistelut, mielenosoitukset ja muu suora toiminta kuuluvat demokratiassa perusoikeuksiin, eikä SAK suostu näitä oikeuksia kaventamaan.

Työtaisteluihin SAK kehittelee laajempaa kirjoa liike-elämän toimintoja mukaillen. Puristuksen paikkoina paperissa nähdään mm. jot-tuotanto, yritysetiikka sekä firmoille aikaisempaa tärkeämmät imagokysymykset.

Yritystoiminnan etiikan SAK aikoo ottaa tehovalvontaan ja perustaa toimistoonsa ihmisoikeusyksikön, joka seuraa laajasti työntekijöiden kohtelua yhteistyössä mm. kansalaisjärjestöjen ja ILO:n kanssa.

Eero Kosonen

Lisää
Liikkeessä tulevaisuuteen –raportista
SAK:n internetsivuilla

Palkkatyöläinen 6.2.2001 nro 1/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)