vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)

Piirros: MARKKU HUOVILAEhdokkaalta edellytetään
työntekijän arjen tuntemusta

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Kaunis kevättalvinen päivä suosi SAK:n satakuntalaisten eduskuntavaaliehdokkaiden tilaisuutta Huittisissa. Kevätaurinko ja toistakymmentä ehdokasta hymyilivät kilpaa toistensa kanssa.

Taktisesti hyvin valittu paikka ja kahvitarjoilu takasivat yleisömenestyksen hiihdon maailmanmestaruuskisoista huolimatta. Väkeä liikkui SAK:n Huittisten seudun paikallisjärjestön vaaliteltan liepeillä runsaasti.

Tapahtuma oli ensimmäinen viidestä vaalitilaisuudesta, jotka Satakunnassa järjestetään SAK:n lipun alla. Muut tilaisuudet ovat Porissa, Raumalla, Kankaanpäässä ja Harjavallassa. Keskeisenä tavoitteena on äänestysaktiivisuuden lisääminen työväestön keskuudessa. Ja toki ääni työläisehdokkaalle.

Yleisön toiveet ehdokkaille nousivat pääosin omasta elämäntilanteesta, mutta myös kireä kansainvälinen tilanne huolestutti.

Tärkeää ihmisen arjen tuntemus

Toimistovirkailija Aino Soukola on tullut paikalle kauppa-asioita hoitaakseen.

– Yllätyin iloisesti, kun kaupan ovella törmäsin tuttuun kansanedustajaan.

Soukolalle ehdokas onkin jo katsottuna, entinen pääluottamusmies. Hän pitää tärkeänä, että kansanedustaja tuntee työväestön asiat.

– Luotan, että edustaja tekee hyviä ratkaisuja, kun hän tuntee ihmisten arjen.

Aino Soukolaa huolestuttavat työelämän lisääntyneet paineet. Työntekijöiltä vaaditaan nykypäivänä liikaa, jopa pienoisen painostuksen uhalla.

– Töitä tehdään työajan jälkeen ja kotona. Tietokoneet ovat mahdollistaneet seurannan tehostamisen ja kaikenlaisia tehokkuusmittareita on kehitelty. Enterin painallus tuntuu olevan nykypäivän kellokortti.

– Joskus ihmettelen, miten pienten lasten vanhemmat selviävät kaikesta.

Ryhdikkäitä vasemmistolaisia eduskuntaan

Huittislainen autonkuljettaja Harri Syrjälä on tullut ajosta aamukuudelta. Rekka on vaihtunut reppuun ja sauvakävelyyn. Kauppareissulla aikaa on poiketa SAK:n vaaliteltallakin.

– Ajan pelkkää yövuoroa aivan omasta tahdostani. Jää enemmän aikaa järjestötyöhön ja harrastuksiin päiväsaikaan.

Nykymaailman meno ei Syrjälää kovin innosta. Mielessä väikkyy jopa ajatus, että omatkin ovat pettäneet.

– Suomessa ostovoima on EU:n alhaisimpia. Tupokierroksellakin liitto lupasi, että nyt keskitytään euroihin eikä tekstikysymyksiin. Mitä vielä, tekstiä tuli kyllä, mutta euroja ei.

Viesti ehdokkaille on selvä. Nyt kaivataan ryhdistäytymistä, vasemmistolaisuutta eduskuntaan.

– On aika äänestää vasemmistolaisia ehdokkaita. Muuten hukka perii ja Kepu vie.

Harri Syrjälä äänestää, puolue ja ehdokaskin ovat jo selvillä. Tuttu mies, vanha koulukaveri. Syrjälän mielestä äänestämättä jättäminen ei ole mikään kannanotto.

– Jokaisen työmiehen pitäisi käydä uurnilla.

Muistettava vanhukset ja lapset

Eläkeläiset Aili Vienosen ja Paavo Punkarin toi vaaliteltalle sekä kahvi että asia. Vienonen on tehnyt työuransa ravintolatyöntekijänä ja Punkari Tampereella Aamulehden kirjapainossa.

– Päällimmäisenä mielessä on nyt tämä sodan uhka. Rauhan puolesta pitäisi toimia kaikin keinoin. Sodasta ei ole kenellekään hyötyä, vain paljon surua ja kärsimystä.

Kotimaan asioista nousevat esille vanhusten ja lasten asiat. Terveydenhuollon kysymykset ovat tärkeitä eläkeläisille. Kaiken kaikkiaan Vienonen ja Punkari ovat suhteellisen tyytyväisiä elämään tämän päivän Suomessa.

– Ainahan parantamisen varaa on. Pakko tyytyä, itsehän me olemme edusmiehemme sinne äänestäneet.

Molemmat aikovat äänestää myös tällä kertaa. Se kuuluu jo perinteeseen. Nuorten äänestysinto sen sijaan huolestuttaa. Omienkin lasten vakuuttamisessa on vaikeuksia.

– Meille kun vanhemmat sanoivat, että äänestämään, siihen ei ollut pulikoimista. Nykykulttuurissa ei se taida oikein onnistua, Aila Vienonen ja Paavo Punkari naurahtavat.

Sanojensa takana pysyviä

Janna Häihänen täyttää kolme vuotta. Syntymäpäivätarpeita on lähdetty hakemaan koko perheen voimin.

– Samalla sitten loppuu tietysti kotihoidontuki, äiti toteaa hieman sarkastisesti.

Päivi Häihänen hoitaa tällä hetkellä kahta lastaan, Jannaa ja viisivuotiasta Juliaa, kotona. Töihin tekisi jo mieli.

– Olen kysellyt, mutta perhepäivähoitajille ei Huittisissa juuri nyt tunnu löytyvän töitä. Miehellä on onneksi vakinainen työpaikka.

Kahden lapsen äitiä kiinnostaa luonnollisesti, miten seuraava eduskunta suhtautuu lapsiperheiden aseman kohentamiseen.

– Huomasimme tullessamme kyllä SAK:n vaalitilaisuuden ja otimme mainoksiakin. Näin perheellisenä on ilo kuunnella, miten kaikki vakuuttavat toimivansa lapsiperheiden puolesta. Pysyisivät vain sanojensa takana, Päivi Häihänen toteaa hymynkare suunpielessä.

Vaikka pieni epäilys kaihertaisikin mieltä, niin äänestämässä käydään. Ehdokaskin on jo katsottu.

– Valintani kohdistuu ehdokkaaseen, joka ajaa tavallisen ihmisen etuja.

Martti Suuriniemi

Palkkatyöläinen 5.3.2003 nro 2/03

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)