Leipomoissa työntekijöiden kiusana on jauhopöly ja
sahoilla puupöly. Jotkut altistuvat työssään paperipölylle, hilse- ja karvapölylle
tai mineraalipölylle, siis kvartsipölylle tai asbestille.
Pölyhiukkanen on määritelmän mukaan halkaisijaltaan 1-100 mikrometrin kokoinen
partikkeli, joka voi leijua ilmassa. Ihmisen elimistöön pölyhiukkaset kulkeutuvat
pääasiassa hengityksen kautta. Mitä pienempi pölyhiukkanen on, sitä syvemmälle
elimistöön se pääsee.
Pölymäärän raja eli HTP-arvo (haitalliseksi tunnettu pitoisuus) kertoo, kuinka
paljon kunkin aineen hiukkasia saa olla hengitysilmassa. Esimerkiksi jauhopölyn raja on
ollut vuodesta 2007 lähtien 2 milligrammaa kuutiometrissä ilmaa.
Aiemmin raja oli 5 milligrammaa. Silti monilla työpaikoilla päästään vain vanhan
tavoitteen mukaisiin arvoihin.
Miten pölyn määrää voidaan vähentää, asiantuntija Erkki Heinonen
Työturvallisuuskeskuksesta?
1. Oikeat työtavat
Monet vanhat työtavat lisäävät partikkelien määrää ilmassa. Esimerkiksi
leipomoissa jauhopölyn määrää voidaan rajoittaa sulkemalla astioiden kannet.
2. Uudet tekniset ratkaisut
Pöly saadaan parhaiten työpisteestä suoralla kohdepoistolla. Tämä vaatii
työnantajalta investointeja. Laitteissa ja koneissa kannattaa olla pölysuojaus.
3. Tarkista ilmanvaihto
Usein työpaikan ilmanvaihto on asetettu siten, että se vetää ilmaa katonrajaan.
Tällöin pöly nousee suoraan työntekijöiden hengityselimiin.
4. Materiaalin vaihtaminen
Monista materiaaleista on olemassa vaihtoehtoja perinteisen pölyävän version sijaan.
Esimerkiksi jauhopölyä voidaan vähentää vaihtamalla jauholaatua tai sitouttamalla jo
myllyssä rasvaa jauhoihin.
5. Henkilökohtaiset hengityssuojaimet