vane.jpg (302 bytes)

 Kolumni                          

Raha tulee rahan luo

luimula.jpg (17959 bytes)sv.jpg (915 bytes)uomen talouskehitys on jatkunut suotuisana jo seitsemän vuoden ajan. Tuotannon kasvu on ollut ripeää, maahan on syntynyt yli 260 000 työpaikkaa ja väestön keskimääräiset reaalitulot ovat nousseet tuntuvasti. Ja talouskasvu näyttää edelleenkin jatkuvan suotuisasti. Ovatko valtakunnassa asiat siis hyvin, tai jos ei sentään hyvin, niin ainakin muuttumassa, koko ajan ja kovaa vauhtia, entistä paremmiksi?

Ennen kuin asiaan ehättää ottamaan kantaa tai kommentoimaan, onko kysymys ylipäänsä oikein asetettu, kannattaa tutustua myös talouskehityskolikon kääntöpuoleen — siihen raadolliseen. Tutustumisen voi tehdä tulonjakotilastoja apunaan käyttäen. Niistä tuoreimmat ovat vuodelta 1998.

Tulonjakotilastoissa väestö jaetaan tulojen suuruuden mukaan tulokymmenyksiin eli desiiliryhmiin. Tilastojen tarkastelu paljastaa, että alimman desiilin (pienituloisin 10 prosenttia kotitalouksista) käytettävissä olevat tulot eivät 1990-luvulla nousseet lainkaan. Päinvastoin, pienituloisimman tulokymmenyksen reaalitulot olivat vuonna 1998 noin viisi prosenttia alemmat kuin vuonna 1990. Kontrasti on melkoinen, kun tätä tulokehitystä verrataan suurituloisimman tulokymmenyksen käytettävissä olevien tulojen kehitykseen: ne kasvoivat samana ajanjaksona reaalisesti peräti 25 prosenttia.

Tulojakotilaston lähempi tarkastelu osoittaa myös, että tulot ovat kasvaneet systemaattisesti sitä nopeammin mitä korkeammasta tulokymmenyksestä lähtötilanteessa on ollut kyse. Rikkaimman tulokymmenyksen tulot ovat reaalisesti kasvaneet runsaan neljän prosentin vuosivauhtia vuodesta 1992, kun taas kahden alimman desiiliryhmän reaalitulot ovat laskeneet. Vuosien 1994—98 aikana kahdessa alimmassa tuloluokassa nousuvauhti oli vajaat 0,5 prosenttia, keskimmäisissä luokissa kolme prosenttia ja ylimmässä kymmenyksessä lähes seitsemän prosenttia.

Tilastoja tutkittaessa on luonnollisesti otettava huomioon, että esimerkiksi alin tulokymmenys tarkastelujakson alussa ja sen lopussa ei koostu täsmälleen samoista henkilöistä. Pienituloisimpien joukossa on runsaasti muun muassa opiskelijoita — mitenkään väheksymättä heidän toimeentulonsa turvaamistarvetta. Koska opiskelijoista useimmilla on odotettavissa kohtuulliset tulot tulevaisuudessa, heistä suurin osa siirtyy samalla tulonjaossa ylempiin desiiliryhmiin.

Kaikkien tilastollisten varaumien jälkeenkin on tilastohavainnoista kiistatta tehtävissä johtopäätös, että huomattava osa tulonsaajista ei ole päässyt osalliseksi talouskasvun mukanaan tuomasta vaurauden kasvusta. Monien toimeentulo — heitä löytyy varsinkin pitkäaikaistyöttömistä — on suorastaan huonontunut.

Suomessa tulonjako muuttui 1990-luvulla muutamassa vuodessa yhtä paljon kuin kahtena edellisenä vuosikymmenenä yhteensä — mutta päinvastaiseen suuntaan: tuloerot ovat kasvaneet rajusti. Kehityksen taustalla on erityisesti pääomatulojen voimakas kasvu sekä verotuksen ja tulonsiirtojen tuloeroja tasoittavan vaikutuksen heikkeneminen.

Tuloerojen kasvu ei ole väistämätöntä eikä köyhyyden lisääntymiseen ja syrjäytymiseen ole pakko alistua. Talous- ja yhteiskuntapolitiikan valinnat ratkaisevat. Esimerkiksi pääomatulojen verotusta tiukentamalla ja yhtiöveron hyvitysjärjestelmää tarkistamalla voidaan rahoittaa pienituloisten tarvitsemia tulonsiirtoja — vaikka Norjasta mallia ottaen.

Ismo Luimula
Kirjoittaja työskentelee
SAK:ssa ekonomistina.

Palkkatyöläinen 6.2.2001 nro 1/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)