vane.jpg (302 bytes)

liitto.jpg (4494 bytes)

Vierastyövoima ylityöllistää Rakennusliittoa

mine1.jpg (716 bytes)  Rakennusliitto on helisemässä alipalkoin ja surkein työehdoin alalla hääräävän ulkomaisen työvoiman kanssa. Kakkospuheenjohtaja Hannu Koski sanoo, että ulkomaisen väen työehdoilla keinottelun selvittely työllistää jo puolet liiton toimiston edunvalvojista.

Kosken mukaan yhden ulkomaalaisia työntekijöitä koskevan sotkun selvittelyyn kuluu 15—20 kertaa enemmän aikaa kuin normaalissa työsuhdesaatavien riidassa. Jos työnantaja on ulkomainen firma, kuten usein on, jutun vaatima aika senkun vain kasvaa.

Hämäräyritysten vierastyövoimalla teettämä työ korpeaa jo pahan kerran liiton kenttäaktiiveja. Jo pari kertaa kuluvan syksyn aikana liitto on kiinnittänyt ulkomaalaispulmaan huomiota työnseisauksilla, viimeksi viime kuun puolivälissä kaikkien sopimusalojensa puolen päivän lakolla.

Rakennusliitto laskee, että ulkomaista väkeä on Suomen rakennuksilla ainakin pari tuhatta, joista puolet pääkaupunkiseudulla. Joukko koostuu paitsi virolaisista ja venäläisistä, myös kosovolaisista, pakistanilaisista ja nigerialaisista.

Viimekuisessa viikonlopun työmaaratsiassaan pääkaupunkiseudulla liiton haaviin jäi 11 työmaata, joilla vierasta väkeä työskenteli. Työmaiden joukossa oli mm. Helsingin kaupungin Laakson sairaalan julkisivutyö, jossa harrastettua puliveivausta kaupunki ja poliisi nyt tutkivat.

Alan tunnetuin vierastyöjupakka koskee Iittalan kiinalaisia kivityömiehiä, joiden asioita setvivät nyt keskusrikospoliisi ja valtakunnansyyttäjä.

Jotta rakennuksilla meno saataisiin lailliseksi, Rakennusliitto odottaa alan mm. työnantajaliitolta tiukkoja ohjeita, työn tilaajalta ja pääurakoitsijalta parempaa valvontaa, verottajalta, ts-viranomaisilta ja poliisilta nopeaa reagointia väärinkäytöksissä sekä tolkkua työlupien myöntöön.

Liiton mukaan alan hämärät yrittäjät tietävät löysästi työlupia puoltavat työvoimatoimistot ja hankkivat lupia myös varastoon.

Palkkatyöläinen 6.11.2002 nro 9/02

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)