vane.jpg (302 bytes)

Piirros: Sanna Kallio

 

 

"Ei pöllömpi kysymys"

 

 

 

Saanko jäädä hoitamaan koiraani?

"Olen yksinasuva nuori mies. Koirani sairastui ja soitin työnantajalleni, etten pääse töihin. Minua vaadittiin tulemaan heti työpaikalleni. Onko tämä oikein?"

Jos kysymys olisi alle 10-vuotiaan lapsen äkillisestä sairastumisesta, sinulla olisi oikeus olla poissa töistä. Oikeus ulottuu myös pakottaviin perhesyihin, millä tarkoitetaan esimerkiksi samassa taloudessa asuvan puolison tai vanhemman sairastumista. Vain poikkeuksellisesti voisi ajatella, että tilapäinen hoitovapaa ulottuisi lemmikkieläimen hoitamiseen.

Työsopimuslaki

 

Työtehtävät ja palkka muutettiin

"Työskentelen varastomiehenä ja tehtäviini kuuluu muun muassa trukilla ajo. Työnantajani ilmoitti, että minut siirretään tavaralähetysten vastaanottamiseen ja palkkaani alennetaan. Saako näin tehdä?"

Työsuhteen ehtojen olennaiseen muuttamiseen työnantajalla täytyy olla painava syy, esimerkiksi tuotannollisista ja taloudellisesta syystä aiheutuva irtisanominen. Jos tällaista syytä ei ole eikä työntekijä hyväksy työnantajan ehdotusta työtehtävien ja työsuhteen ehtojen muuttamisesta, työntekijä voi edellyttää työsopimuksen jatkuvan entisellään. Jos työnantaja yksipuolisesti muuttaa työsuhteen ehtoja, työntekijälle syntyy oikeus vahingonkorvaukseen.

Työtehtävien muutostilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä luottamusmieheen ja tai omaan liittoon asian selvittämiseksi.

Työsopimuslaki

 

Työnantaja hoputtaa eläkkeelle

"Olen 63-vuotias tarjoilija. Haluan jatkaa töissäni ainakin pari vuotta, mutta työnantajani hoputtaa käyttämään mahdollisuuttani jäädä eläkkeelle jo nyt. Onko pakko, jos ei tahdo?"

Työntekijä voi siirtyä eläkkeelle omasta tahdostaan 63–68-vuotiaana. Se on työntekijän oikeus. Jos työnantaja haluaa päättää työntekijän työsuhteen ennen tämän 68 vuoden ikää, työnantajalla täytyy olla irtisanomis- tai purkamisperuste.

Työssä jatkaminen mahdollisimman pitkään on työntekijälle kannattavaa. Eläkkeen karttumaprosentti nousee 63 ikävuoden jälkeen 1,9 prosentista 4,5 prosenttiin.

Työntekijäin eläkelaki

 

Leena Seretin

 

Palkkatyöläinen 17.4.2012 nro 2/12

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)