vane.jpg (302 bytes)

ulko.jpg (4072 bytes)

euay.jpg (8466 bytes)pi-nu.gif (132 bytes) EU-budjetti kelvollinen
pi-nu.gif (132 bytes) Työaika lausunnolla
pi-nu.gif (132 bytes) Palveluja voitava valvoa
pi-nu.gif (132 bytes) Ruotsin työttömiä 6 pros.
pi-nu.gif (132 bytes) "Tervetuloa LO:hon"
pi-nu.gif (132 bytes) Thatcherismin tielle?
pi-nu.gif (132 bytes) TUC selkokielellä
pi-nu.gif (132 bytes) Iloa liikkeellä

 

EU-budjetti kelvollinenalkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  EAY pitää vuosille 2007-2013 laadittua EU:n talouskehystä hyväksyttävänä. 25- ja 27 -jäsenisen unionin talouspohjan vahvistaminen ja yhteiskunnallinen ja alueellinen tasa-arvo edellyttävät ay-liikkeen mielestä rohkeita budjettipäätöksiä. Myös palkansaajien tavoitteita ovat hakijamaiden ja tulevien EU-maiden solidaarinen kehittäminen (infrastruktuurit, tutkimus- ja koulutusinvestoinnit mm.), talouskasvu ja kilpailukyvyn ja työllisyyden parantaminen.

EU:n budjettia on tarkoitus kasvattaa nykyisestä n. 100 miljardista eurosta 143 miljardiin v. 2013. Kansallinen menokatto säilyisi 1,24 pros. BKT:stä.

 

Työaika lausunnollaalkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  EU:n työaikadirektiivillä ei tule ay-liikkeen mielestä huonontaa Suomen työaikakäytäntöjä. SAK ja todennäköisesti suomalaiset palkansaajajärjestöt yhdessä valmistelevat maaliskuun loppuun mennessä kantansa komission ehdotukseen työaikadirektiiviksi. SAK on ollut tyytyväinen EU:n parlamentin päätökseen torjua Iso-Britannian työmarkkinakäytäntö, jossa uudelta työntekijältä vaaditaan rutiininomaisesti suostumus yli 48 tunnin työviikosta. Tämän ns. opt-out -pykälän lisäksi SAK vastustaa työnantajien esityksiä työajan tasoittumisjaksojen huononnuksista.

 

Palveluja voitava valvoaalkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  EU:ssa valmisteilla oleva palvelujen vapaampaan liikkumiseen tähtäävä direktiivi on kauppa- ja teollisuusministeriön käsittelyssä. KTM valmistelee Suomen kannan asiaan.

Palvelujen liikkumista säätelevä lainsäädäntö on tarkoitus saada valmiiksi tai lähes valmiiksi Irlannin puheenjohtajakaudella.

SAK on ollut huolissaan palvelujen vastaanottajamaan oikeuksista. Direktiiviluonnoksessa ns. alkuperämaaperiaatteen mukaan palveluun sovellettaisiin tarjoajamaan lainsäädäntöä. SAK:n mielestä vastaanottajamaalla tulee olla oikeus valvoa esim. tuodun työvoiman työehtoja.

 

Ruotsin työttömiä 6 pros.alkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Ruotsin työttömyys on noussut 6 pros. rajan tuntumaan (Ams.) LO:n kesäinen edustajakokous onkin saanut eniten aloitteita, jotka koskevat työtä, työttömyyttä, työelämää ja mm. työttömyyskassoja. Puheenjohtaja Wanja Lundby-Wedinin mukaan myös epätyypillisten työsuhteiden lisääntyminen on merkinnyt haasteita sopimustoiminnalle ja saanut ay-liikkeen jäsenet vaatimaan turvallisuutta. LO on jo työttömyyden painamisen nopeasti alle 4 prosenttiin.

LO:n edustajakokous pidetään 19.–23. kesäkuuta Tukholmassa. Sille on tehty kaikkiaan kolme ja puolisataa aloitetta.

 

"Tervetuloa LO:hon"alkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  "Välkommen till LO" vastaa Ruotsin keskusjärjestön puhelinvaihde. Puhelusi ei kuitenkaan yhdisty Tukholman LO-taloon. Vastaus tulee 200 km:n päästä Valdemarsvikistä. LO on ottanut Ruotsissa muodikkaan aluepoliittisen askeleen hajasijoittamalla puhelinvaihteensa. Toimintoja yhdistämällä ja siirtämällä pois Tukholmasta halutaan myös säästöjä.

 

Thatcherismin tielle?alkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Englannin hallitukselle on esitelty säästöohjelma, jonka toteuttaminen merkitsisi noin 80 000 valtion viran lakkauttamista. Ohjelma olisi suurisuuntaisin sitten 1980-luvun Margaret Thatcherin yksityistämisvyöryjen jälkeen.

Säästökuuri on Financial Timesin mukaan valmisteltu vaivihkaa kauppaministeriössä ja vasta esitelty pääministeri Blairille ja valtiovarainministeri Gordon Braunille. Säästöillä on tarkoitus kattaa valtion noin 20 miljardin euron talousvaje. Kauppaministeriön laskelmien mukaan noin 80 000 julkisalan työpaikan vähentäminen tuottaisi vuosittain noin 15–20 000 miljardin säästöt.

Työpaikkoja vähennettäisiin suunnitelman mukaan juustohöyläperiaatteella sekä valtakunnalliselta että paikallistasolta.

 

TUC selkokielelläalkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Englannin ay-keskusjärjestön TUC:n internetsivuilla kerrotaan työelämästä. "Worksmart" on pikkujättiläinen tai älykortti, josta saa vastauksia selkokielellä. TUC:n tiedottajan Nigel Stanleyn mukaan palvelu on tarkoitettu kaikille, myös ei-jäsenille, jotka eivät puhu/halua puhua/osaa ay-slangia. (www.worksmart.org.uk/index.php)

 

Iloa liikkeelläalkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Vuosi 2004 on EU:n liikuntakasvatuksen teemavuosi. Vuoden aikana on tarkoitus esitellä liikunnan kasvatuksellista merkitystä ja kehittää koulun ja liikuntajärjestöjen yhteistyötä. Vuodella halutaan myös ehkäistä syrjäytymistä. Teemavuoden iskulause on "Iloa liikkeellä." Vuoden aikana liikutaan eri puolilla Eurooppaa. Näkyvimmät tapahtumat ovat jalkapallon EM-kisat Portugalissa ja Kreikan olympialaiset ja syksyn paralympialaiset.

Hilkka Jukarainen

Palkkatyöläinen 3.3.2004 nro 2/04

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)