vane.jpg (302 bytes)

Luomu on harvojen herkkua

Luomutuotteiden valikoima on laaja mutta kysyntä vielä vähäistä. Luonnonmukaisesti tuotetun lihan kysyntä ylittää kuitenkin tarjonnan.

pi-nu.gif (132 bytes) Luomukinkku käy kaupaksi

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Luomun eli luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden osuus kasvaa hitaasti mutta varmasti Suomessa. Tuotteista luomua on tällä hetkellä 3,5 prosenttia, mutta ruokaostoista sen osuus on vain 0,8 prosenttia. Luomuvihannekset kiinnostavat kuluttajia, kertoo Anne Blomster Foto: HARRI NURMINEN

Finfood Luomun selvitys vahvistaa oululaisessa Limingantullin Prismassa tehtyä havaintoa, siellä luomun osuus elintarvikkeista on vain muutama prosentti. Elintarvikeostoksista luomun osuus on noin yhden prosentin luokkaa.

– Päivittäistavaravalikoimassa on noin 12 000 tuotetta, ja siitä vajaa kaksisataa on luomutuotteita, Prisman päivittäistavaraosaston päällikkö Petri Rissala selvittää.

Hänen mukaansa luomu on löytänyt kunnolla tiensä kaupan hyllyille vasta 2000-luvulla.

– Luomua löytyy hedelmistä ja vihanneksista, jauhoista, muroista ja säilykkeistäkin, joista on saatavana esimerkiksi luomuhernekeittoa, Prismapäällikkö Heikki Luhtanen luettelee esimerkkejä.

Perinteinen hernekeitto luomuna  Foto: HARRI NURMINENMeijerituotteissa on myynnissä mm. luomumaitoa ja -juustoa sekä luomujogurttia.

Luomua kysytään entistä enemmän. Hedelmä- ja vihannesosaston vastaavan myyjän Anne Blomsterin mukaan erityisesti vihanneksia tiedustellaan paljon.

Hänen mieleensä on jäänyt erityisesti eräs kysely.

– Luomupaprikaa kysyttiin kerran, ja ilman muuta ottaisin sellaista heti, jos sitä vain saisi, Blomster naurahtaa.

Pulaa luomulihasta

Prismajohtaja Luhtanen myöntää, että vaikka luomun osuus on koko ajan kasvamaan päin, petrattavaa riittää edelleen.

– Tarvitaan entistä enemmän yhteistyötä tavarantoimittajien kanssa, ja on myös kuunneltava, mitä asiakkaat haluavat lisää valikoimiin, hän toteaa.

Asiakkaiden toiveita ei Prismassa ole systemaattisesti selvitetty.

Finfood Luomun lokakuussa julkistaman kyselyn mukaan kuluttajat toivovat kauppojen valikoiman monipuolistumista esimerkiksi luomulihan osalta. Eniten toivotaan luomusiipikarjatuotteita.

– Luomulihasta on pulaa, koska sen hinta on tuottajalle korkea. Luomulihaa meneekin enemmän ravintoloihin, Luhtanen kertoo.

Suomessa ei tällä hetkellä ole yhtään luomukanaa, –kalkkunaa tai –broileria tuottavaa tilaa.

Paitsi tuottajille luomu maksaa myös kuluttajille enemmän kuin perinteiset tuotteet. Anne Blomster kertoo, että esimerkiksi luomukaali on 10 – 15 prosenttia tavallista kaalia kalliimpaa. Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan kuluttajat ostaisivat enemmän luomutuotteita, jos tarjonta olisi laajempaa ja tuotteet olisivat halvempia.

Seppo Korhonen

 

Luomukinkku käy kaupaksijutun alkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Oulun kauppahallissa kymmenen vuotta lihakauppaa harjoittanut Pekka Jormanainen tekee luomukinkulla bisnestä varovaisen ja hallitun kasvun periaatteella. Hänellä on tänä jouluna myynnissä suolattua luomukinkkua 30 kappaletta, kymmenen enemmän kuin vuosi sitten.

Lihakauppias Pekka Jormanaisen tiskiltä löytyy joulun alla 30 luomukinkkua. Tapio Pasasen ostoskassiin sujahtaa tällä kertaa poronkäristystä Utsjoelta. Foto: HARRI NURMINENLuomukinkun kanssa kauppiaalla on menossa neljäs joulu.

– Ensimmäisenä vuonna sitä oli vain muutama kappale, mutta sen jälkeen kysyntä on kasvanut pikku hiljaa, Jormanainen selvittää.

Luomun osuus kuitenkin kalpenee, kun Jormanainen kertoo tilanneensa perinteistä kinkkua peräti 150 kappaletta.

Luomukinkku on kalliimpaa kuin perinteinen possu. Jormanaisen mukaan luomukinkun ulosmyyntihinta tulee olemaan yli 10 euroa kilolta. Perinteisen kinkun hinta on vielä auki.

– Se tulee olemaan suurin piirtein samaa luokkaa kuin viime jouluna, jolloin viljapossun kilohinta oli 8,90 euroa, lihakauppias laskeskelee.

Pelkkään luomukinkkuun Jormanainen ei uskalla siirtyä. Hän uskoo, että Oulun seudulla luomulle ei ole riittävästi kysyntää. Luomukinkun voimaan ei uskota Jormanaisen putiikkia monin verroin mahtavammassa Limingantullin Prismassakaan.

– Luomukinkun osuus kaikista myydyistä joulukinkuista on noin prosentin luokkaa, päivittäistavaraosaston päällikkö Petri Rissala kertoo.

Toisaalta viime vuonna luomukinkku loppui kaupassa kesken, kun sitä ei saatu tuottajilta tarpeeksi. Samoin kävi viljakinkulle.

 

Palkkatyöläinen 12.12.2007 nro 10/07

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

ne339999.gif (51 bytes)