Hyvinkäällä, SEL:n 17.
liittokokouksessa Baltian möröstä kävi varoittamassa puhuja toisensa jälkeen.
Muistakaa Tevaa. Sen tiestä ei pidä tulla meidän tietämme, sanottiin.
Liiton puheenjohtaja Ritva Savtschenko kertoi edustajille jo kokouksen
alkumetreillä Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen kyselystä, jossa valtaosa
elintarvikealan johtajistamme ilmoitti yritystensä olevan kiinnostunut siirtämään
tuotantoa Baltiaan.
Kesällä ainakin HK:n muuttohaluihin tuli vahvistusta jopa lehtilausuntoja
myöten, Ritva Savtschenko täydensi puhettaan kokouksen väliajalla.
SELliläiset korostavat, ettei yksin heidän töitään olla laivaamassa yli
Suomenlahden. Sama uhka koskee myös muita työvaltaisia aloja, jos kuluttajat ja
poliitikot eivät kotimaista työtä tue.
Liitto herättelee myös koko ay-liikettä ottamaan opiksi viimeistään nyt teva-työn
kohtalosta. Päätä ei voi enää tunkea pensaaseen ja uskotella, että ulos valuva työ
ei omaa alaa liippaa.
Sen sijaan, että työtä viedään, Baltian maiden työntekijöitä on tuettava
voimakkaasti pääsemään lähemmäs EU-maiden palkkatasoa, liitto julistaa.
Taisto jatkuu ruuan veroalesta
Lipposen hallitusta SEL arvostelee ankarasti, koska se ei tälläkään
budjettikierroksella esitä alennusta ruuan arvonlisäveroon.
Liiton mukaan hallitus lupasi 1995, että ruuan 17 prosentin alv. on vain väliaikainen
ja palaa 12 prosenttiin 1998. Lupaus on kuitenkin petetty, ja suomalaiset maksavat
tanskalaisten jälkeen ruuastaan EU:n toiseksi kalleinta veroa.
Hallituksen tarjoama tuloveron kevennys tuo pienituloisen kukkaroon vain parin euron
lisän. Kevennys maksaa valtiolle yhtä paljon, kuin jos ruuan alv. olisi pudotettu 12
prosenttiin.
Halvempi ruoka olisi ollut sosiaalisempi tapa tukea lapsiperheitä, työttömiä,
eläkeläisiä ja muita pienituloisia. Pudottamalla ruuan veroa tuettaisiin kotimaista
kysyntää ja työllisyyttä nykyisessä taantumassa, liitto korostaa. Se kehottaa myös
SAK:ta pontevampaan kamppailuun alemman ruuan veron puolesta.
Palkoissa kaulaa muuhun teollisuuteen
Tes-politiikassaan SEL sanoo jatkavansa itsenäistä, jäsenistön parhaaseen
tähtäävää linjaa.
Kokouksesta alkaneella uudella viisivuotiskaudella liiton kärkitavoite on korottaa
alan palkat muun teollisuuden tasolle.
Liitto laskee palkkojensa olleen 1990-luvun alussa 10 pros. muun teollisuuden
perässä. Lakolla 1994 kaula kutistui 67 prosenttiin, mutta palasi tupokaudella
199599 takaisin 10:een. Nyt alan kolmivuotisen sopimuksen mittaan rako on taas
kutistunut noin 7 prosenttiin.
SEL kuuluu edelleen vankkoihin 30-tuntisen työviikon kannattajiin ja uskoo, Ranskan
esimerkkiin viitaten, lyhyemmän työajan lisäävän työllisyyttä ja vähentävän
työn ja perheen välistä ristivetoa.
Moni edustaja oli puheissaan huolestunut myös 24 tunnin yhteiskunnan vyörystä
elintarvikealalle. Kokoukselle tehdyissä yli sadassa osastoaloitteessa varsinkin
lauantaityön ongelma ja muut työaikajoustot pulpahtivat tiuhaan pintaan.
Tiukasti on vastustettava sunnuntaikaupan lisälaajennusta, koska se imee myös
elintarvikeväen viikonlopputyöhön, varoitti Sahalahden Saarioisten pääluottamusmies Veli-Matti
Kuntonen osastonsa aloitetta selostaessaan.
Peruselintarvikkeessa, panimoissa ja meijereissä liiton sopimukset sallivat
lauantaityön. Lihapuolella, tuotanto pois lukien, töitä saa tehdä joka toinen lauantai
ja leipomoissa lauantaivuorot perustuvat työntekijän suostumukseen.
Entinen johto ja oppilasjäseniä
Liittokokouksen tekemät henkilövalinnat eivät tarjonneet yllätyksiä. SEL:n
puheenjohtajana vuodesta 1991 lähtien toiminut Ritva Savtschenko sai yksimielisesti
jatkokauden, joka jää iän vuoksi hänen viimeisekseen. 33-jäsenisen valtuuston johtoon
tuli helsinkiläinen Pauli Paavola.
Sääntöjään SEL uudisti niin, että liiton osastoihin voidaan ottaa jatkossa
jäseniksi myös alan ammatteihin tähtääviä opiskelijoita.