vane.jpg (302 bytes)

kol.jpg (3306 bytes)

Pentti Rantanen 


Pentti Rantanen

Kehutaan estoitta
edunvalvontaamme

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Yleensä ay-jäsenyys käännetään julkisuudessa vain ansiosidonnaiseksi työttömyysturvaksi. Se ei kuitenkaan ole tärkein syy kuulua ammattiliitoon. Tärkeimmäksi nostaisin kaiken sen, josta SAK:lainen ay-liike koostuu eli yli miljoonasta jäsenestä, solidaarisuudesta ja yhteistyöstä.

On turvallista kuulua yhteisöön, jossa pyritään pitämään huolta sen heikommastakin lenkistä. On helppo arvostella SAK:n ja ay-liikkeen tekemisiä yleistyksillä, ettei ay-liike saa mitään aikaan ja että se on kankea, vanhanaikainen, menneen ajan jäänne. Kuitenkin kun pyytää arvostelijalta esimerkkejä näistä puutteista, eipä tahdo vastausta saada.

Kokemukseni mukaan ei monikaan ay-liikkeen ulkopuolinen ihminen tiedä, minkälaisia asioita liittojen työehtosopimuksiin kuuluu ja mistä kaikesta työpaikoilla voidaan yhteisesti sopia työnantajan kanssa. Monia asioita voidaan sopia nopeasti ja joustavasti tilanteiden mukaan, yhteisvastuullisesti ketään unohtamatta.

Syksyllä 2003 ilmestyi maakuntalehdissä yleisönosastokirjoituksia. Niissä Loimaan kassa pantiin ay-liikkeen työttömyyskassoja vastaan. Sanomana oli yleensä se, miksi kuulua ammattiliittoon ja maksaa kalliita jäsenmaksuja, kun yksityisestä kassasta saa saman turvan.

Jokaisen olisi hyvä muistaa ja vielä parempi tietää, etteivät työehtosopimukset tipahda taivaasta eikä kukaan saa lakisääteisiä palkankorotuksia. Palkat, työajat, lomat, vapaapäivät, korvaukset, työturvallisuus, työhön liittyvät perusoikeudet jne. ovat asioita, joista ay-liike on sopinut ja sopii.

Työpaikoilla on organisaatiot, luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut, jotka hoitavat uskomattoman monia työntekijöiden asioita.

Jäsenmaksua (keskimäärin 1,5 prosenttia palkasta) sanotaan paljon kalliimmaksi kuin yksityisen kassan maksua. On kuitenkin hyvä muistaa, että se on vähennyskelpoinen veroista.

Kirjoituksien vastenmielinen suhtautuminen ay-liikkeeseen tuskin on sattumaa. Mielestäni nämä kirjoitukset kertovat hädästä, jota jossain ryhmissä tunnetaan meitä ja asiaamme kohtaan, kun puolustamme heikommassa asemassa olevaa yhteisvastuullisesti.

Toki aina löytyy parannettavaa, eivätkä mitkään sopimukset ole ikuisia, vaan aina joudutaan neuvottelemaan uutta. Ei ole muuta järjestelmää eikä foorumia, jolla näitä asioita käsittelisi kuin paljon parjattu ay-liike.

Työssäni joudun vastaamaan sopimuksia ja työoloja koskeviin kysymyksiin. Yleensä kyse on ongelmatilanteesta ja kysyjänä usein liittoon kuulumaton henkilö, joka kuitenkin maksaa maksua yksityiseen työttömyyskassaan. Kerron aina, miten asioita olisi helpompi hoitaa, jos kysyjä olisi ammattiliiton jäsen.

Liiton jäsen ei ole vapaamatkustaja, vaan ajatteleva yksilö, joka tahtoo auttaa myös heikommassa asemassa olevia jäseniään.
Meidän on rohkeasti tuotava julkisuuteen kaikki ne asiat, joita pidämme itsestään selvyytenä, eli jokapäiväinen työ jäsenistön edunvalvonnan hyväksi. Esimerkiksi kymmenen kohdan ohjelma miksi kuulua liittoon.

Kirjoittaja on
SAK:n Satakunnan
aluejohtaja

Palkkatyöläinen 3.3.2004 nro 2/04

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 2/2004

Pt:n 2/04 etusivulle

vn-pa.gif (131 bytes) Pääkirjoitus
vn-pa.gif (131 bytes) Teema
     Arjen edunvalvontaa
vn-pa.gif (131 bytes) Kolumnit ja pakina

Merja Kauhanen:
Työelämän laadulla
on merkitystä
Pentti Rantanen:
Kehutaan estoitta edunvalvontaamme
Simon pakina:
Vallaton valtias

vn-pa.gif (131 bytes) Ajankohtaista
vn-pa.gif (131 bytes) Liittouutiset
vn-pa.gif (131 bytes) Ulkomailta
vn-pa.gif (131 bytes) Nettivinkit