vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)

Paikallisjärjestöillä on sananvaltaa
aluepolitiikassa

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Maakunnallinen ja alueellinen vaikuttaminen on EU:n myötä tullut keskeiseksi osaksi jokapäiväistä ay-työtä. Maakuntaryhmät, projektien ohjausryhmät ja monenmoiset hankkeet työllistävät luottamushenkilöitä ympäri maata. Kantaa on osattava ottaa niin työllisyyteen kuin koulutuksen, terveyspalvelujen tai vaikkapa pelastuspalvelun kysymyksiin.Vammalan paikallisjärjestön pj. Tarja Pietilä. Foto: PETRI LAITINEN

SAK:n Vammalan paikallisjärjestön puheenjohtaja Tarja Pietilä pitää tilannetta myönteisenä.

Mahdollisuudet ovat nyt meillä. Ammattijärjestöjen edustaja kutsutaan jo itsestään selvänä resurssina alueellisten projektien ohjaus- ja seurantaryhmiin. Tällaista vaikutuskanavaa meillä ei ollut muutama vuosi sitten.

Tarjan mielestä toimijat ovat aikamoisen haasteen edessä. – Aktiivinen ote ja monipuolinen näkemys asioista ovat eväät tehtävässä onnistumiseksi.

Työ vaatii huolellista valmistautumista.

– Ei ole kyse vain kokouksissa käymisestä, vaan asioihin pitää perehtyä huolella ennakkoon. Ja jotta edustajiemme näkemykset mahdollisimman hyvin vastaisivat jäsenistön tahtoa, on oltava mahdollisuus riittävään yhteiseen pohdintaan ennen kokouksia. Tietämykseen ja linjausten luomiseen pitäisi panostaa, koska työryhmissä edustajamme edistävät palkansaajien asioita.

Tarjan mielestä palkansaajien ääntä myös kuunnellaan. On myös tärkeää, että kaikki mahdolliset osapuolet ovat mukana alusta lähtien.

Isot asiat työllistävät

Juuri nyt ammattijärjestöjä suuresti kiinnostava hanke Pirkanmaalla on ESR-rahoituksella laadittava Collabora –työllisyysstrategia. Tarja Pietilä toimii hankkeen ohjausryhmässä työmarkkinajärjestöjen edustajana. Mukana ovat seudun kuntien, yrittäjien, aikuiskoulutuksen, työvoimatoimiston, Joutsenten reitti ry:n , työttömien, työllistämiskeskuksen ja yrityspalvelun edustajat. Hanketta koordinoi Pirkanman TE-keskus.

Collaboran lisäksi seudulla laaditaan elinkeinostrategiaa, jossa myös ay-väki on tiiviisti mukana. Työseminaari aiheesta oli alkukeväällä. Elinkeinostrategia-hanke toteutuu ns. ylimaakunnallisena, siinä on mukana 9 kuntaa, osin myös Satakunnan alueelta.

Tarvitaan tukea ja uudistumista

Tarja on tyytyväinen sekä SAK:n aluepalvelukeskukselta että omalta liitoltaan saamaansa apuun. Ideana tulevalle hän esittää, että paikallisjärjestöjen puheenjohtajat aika ajoin kutsuttaisiin koolle pohtimaan, mitä ajassa liikkuu.

Tarja itse on monessa mukana. Vammalan paikallisjärjestön puheenjohtajana hänellä on edustettavanaan 3 200 jäsentä 20 ammattiosastosta Lounais-Pirkanmaan seutukunnalta. Seutukuntaan kuuluvat Vammala, Äetsä, Mouhijärvi ja Suodenniemi. Sastamalan opiston toimistosihteeri Tarja on myös Vammalan Kunnalliset KTV ry 288 pääluottamusmies ja ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu.

– Tämä tehtäväkokonaisuus palvelee hyvin toinen toistaan, kun asioita voi katsoa sekä työntekijän että luottamushenkilön näkökulmasta.

Tarja Pietilä pohtii, miten ay-liikkeen pitäisi uudistaa toimintatapojaan, jotta selviäisimme yhä kasvavista tehtävistä.

– Perinteinen toimintakulttuuri ei sovi uuteen muottiin. Alueellinen toiminta tuntuu ehkä vielä vieraalta ja sekavaltakin. Mahdollisuuksia on monia ja rahoja voidaan hakea eri hankkeisiin. Eri tasoisia verkostoja on lukuisia, päätöksiä tehdään myös monilla tahoilla. On mietittävä, miten turvataan toimien järkevyys kaikilta osin, tietämys suunnitelma-asteelta käytäntöön. Lyhytjännitteisyys, pätkäajattelu huolettaa.

Vie sekä työ- että vapaa-aikaa

Tarja arvostaa paikallisjärjestötyötä ja organisaation olemassaoloa tärkeänä.

Omasta järjestöstään hän on ansaitun ylpeä. Homma toimii ja sen huomasivat muutkin maakuntaryhmän kokouksessa Ellivuoressa.

Yksi pulma häntä kuitenkin pohdituttaa: miten pienillä paikkakunnilla luottamushenkilöt saavat ajan riittämään, kun vapautusta työstä ei saa ja yhteisten asioiden hoitamisen lisäksi pitää vielä hoitaa se oma leipäpuukin. Helposti työyhteisössä voi tulla ristiriitatilanteita ainaisten menojen ja poissaolojen vuoksi. Tehtävät tahtovat kaatua toisten niskaan, kun sijaisia ei välttämättä ole mahdollisuuksia tai halua palkata.

Aktiivinen toimija on Tarjan havaintojen mukaan tunnollinen, itselleen kovia vaatimuksia asettava ja haluaa hoitaa niin työ- kuin ammattijärjestötehtävänsä mahdollisimman hyvin.

– Työtunteja kertyy valtavasti ja ajatukset askartelevat monesti vapaa-aikanakin palavereissa tai tapahtuneissa. Mikäli tässä kohdin ei ole kunnossa toimijan oma terve itsetuntemus, taustajoukkojen tuki ja yleinen hyväksyntä toimintaan, niin jaksamiskyky on koetuksella.

Auli Korhonen

Palkkatyöläinen 2.6.2004 nro 5/04

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)