vane.jpg (302 bytes)

 Teema                             

Maailma muuttuu

Ulvila – käsityöyhteisöstä automaatioyhteisöön

Ulvilalainen Friitala-yhtymä oli 1970-luvulla Pohjoismaiden suurin nahanvalmistuslaitos. Nykyään Friitala Fashion OY:ssä työskentelee kolmisenkymmentä nahkapukineiden valmistajaa "kahdessa tuurissa". Lomautukset pyörivät vuoroviikoin.

Tänään kaupungin yrityskuvaa hallitsevat insinöörit ja automaatio.

mine1.jpg (716 bytes)   Porin kupeessa sijaitseva Ulvila on nykyään nuorekas korkeateknologiayritysten leimaama kaupunki. Kaupungin työpaikoista viidennes eli 800 on korkeateknologiayrityksissä. Ulvilassa asuu insinöörejä asukaslukuun suhteutettuna viidenneksi eniten maamme kaupungeista. — Toisin oli ennen.

Ulvilassa sijaitsevalla Friitalan nahkatehtaalla on jo yli satavuotinen historia. Friitala on kansainvälisestikin tunnettu nahkapukineiden tuotemerkki. Friitala-yhtymä oli 1970-luvulla Pohjoismaiden suurin nahanvalmistusyritys. Ulvilan tuotantolaitoksessa työskenteli parhaimmillaan yli 1200 työntekijää, pääasiassa naisia.

– Nyt meitä on jäljellä kolmisenkymmentä, pääluottamusmies Sinikka Joukanen hymähtää.

Marraskuussa 2000 irtisanottiin 26 työntekijää, joista yksi pääsi eläkeputkeen ja yksi melkein.

– Lopuille osoitettiin tie kortistoon. Viisikymppisille naisille ei ollut kysyntää työmarkkinoilla. Uskoimme, että marraskuun irtisanomisten myötä olisimme tulleet viimeiselle rajalle.

Työnantajalla oli kuitenkin omat näkemyksensä.

– Vuodenvaihteen jälkeen ensimmäinen ilmoitus oli, että jako kahteen. Porukka lomautettiin vuoroviikoin. Seuraavaa askelta ei tässä oikein viitsi miettiä.

Vielä 1980-luvun puolivälissä tehtaalla työskenteli 800 työntekijää ja vuosituotanto vaihteli 120 000—140 000 kappaleen välillä.

– Nyt teemme keskimäärin 17 lammasnahkaturkkia ja nahkapusakkaa päivässä. Valmistamme laatutuotteita ja hinta on myös sen mukainen. Halpatuonti on vienyt meiltä kotimaan markkinat. Suurin syy kuitenkin tuotannon leikkaamiseen on ollut viennin tyrehtyminen, eritoten Venäjän kaupan loppuminen.

– Ei meillä itselläkään ole kovin paljon varaa ostaa omia tuotteitamme. Kuulumme kemianliiton matalapalkkaisiin naisiin.

Vanha yhteisö katoaa

Työsuojeluvaltuutettu Pirjo Silanen on omin silmin nähnyt miten vanha nahkatyöläisyhteisö on kadonnut. Ensimmäisen kerran hän tuli nahkatehtaalle 1969 ja vuodesta 1972 Silanen on työskennellyt yhtäjaksoisesti tehtaalla.

– 1970-luvulle asti koko kunnan toiminnot pyörivät Friitalan nahkatehtaan ympärillä.

Nahkatehtaan vaikutukset heijastuivat laajalti myös ympäristökuntiin. Huittisista asti tultiin linja-autolla omalla työläisvuorolla töihin.

– Meillä oli tehtaan asunnot, päivähoito, terveyspalvelut eli nahkatehdas hoiti monia nykyisin kaupungille kuuluvia tehtäviä. Nämä kaikki ovat hävinneet. Jäljelle ei ole jäänyt kuin kuoret, vanha upea tehdasrakennus, muistona työläisyhteisöstä.

Pirjo Silanen muistaa sokkeloisen, ahtaan, naisten täyttämän tehtaan. Tehdasrakennus on päätetty säilyttää ja siihen on saneerattu avaria ja valoisia tiloja pienyrityksille ja nahkamuseolle. Museoko jää viimeiseksi muistoksi satavuotisesta nahantuotannosta Ulvilassa.

Jos sittenkin vielä kerran

Jokilaakson Yrityspalvelu Oy vastaa Ulvilan kaupungin elinkeinotoimesta. Toimitusjohtaja Pentti Mattila on seurannut murrosta aitiopaikalta vuosikymmenen ajan. Hänen mukaansa kaupunki on selvinnyt myllerryksestä suhteellisen kuivin jaloin.

– Tämä johtuu paljolti 1970-luvun elinkeinopoliittisista linjanvedoista. Kaupungin silloiset johtajat tukivat pienyritysten, erityisesti automaatioyritysten, tuloa kuntaan.

– Nahkatehtaan kupeeseen onkin syntynyt automaatioyritysten rypäs: Urho Tuominen, Cimcorp, Siemens, Corop...

Uuden teknologian yritykset ovatkin määrällisesti likipitäen korvanneet nahkatehtaalta poistuneet työpaikat. Työttömille nahkatyöläisille askel automaation pariin on ollut kuitenkin ylivoimaisen pitkä.

– Pääsääntöisesti ulvilalaisen työttömän ja uuden teknologian yritysten työpaikat eivät ole kohdanneet. Uusi teknologia on Ulvilassa valtaosaltaan nuorten miesten juttu. Poikkeus vahvistaa tässäkin asiassa säännön.

– Vuosina 1990—1991 nahkatehtaalta irtisanottiin 100 työntekijää. Pystyimme järjestämään kaikille halukkaille koulutus- ja työpaikan Urho Tuominen Oy:lle kojeistoasentajiksi. Nahkatyöläisistä tuli metallityöläisiä.

Pentti Mattila uskoo, että korkeateknologian yritysten työntekijämäärä lähes tuplaantuu nykyisestä eli nousee 1500:aan vuoteen 2010 mennessä. Kuoliniskua ei Ulvilassa haluta antaa myöskään nahka-alalle.

– Meillä alkaa keväällä 2,5-vuotinen Nahkakeskus Fennica-projekti. Kehitystyössä ovat mukana Ulvilan kaupunki ja työvoimatoimisto sekä Friitala Fashion Oy.

EU-rahoitteisen projektin tarkoituksena on saada nahka-alan pien- ja osuustoimintayrittäjiä sekä alan alihankintaa perinteiseen tehdasrakennukseen. Toimitusjohtaja Pentti Mattila arvioi, että projektin myötä syntyy jopa satakunta uutta työpaikkaa.

– Tässä on varmasti paikka monelle entiselle Friitalan osaajalle. Haluamme turvata nahka-alan osaamisen täällä sekä elvyttää käsityöperinnettä.

Aika näyttää, onko suomalaisilla nahka-asusteilla menekkiä. Maailma on kuitenkin muuttunut peruuttamattomasti. Ulvilan tulevaisuutta leimaa korkeateknologinen osaaminen. Mutta kulkeeko insinööri nahkatakki päällä ja insinöörin vaimo lammasnahkaturkissa, se on jo toinen kysymys.

Martti Suuriniemi

Palkkatyöläinen 6.2.2001 nro 1/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)