vane.jpg (302 bytes)

 Teema                             

Konkaripuheenjohtaja Pentti Levo:

SAK säilyttää iskukykynsä

mine1.jpg (716 bytes)   Ay-liike on aina kyennyt vastaamaan aikansa haasteisiin, ja olen aivan varma, että SAK kykenee jatkossakin siihen. Nettisukupolvikin verkottuu ay-liikkeeseen aikansa harhailtuaan, sanoo SAK:n pitkäaikaisin liittopuheenjohtaja Pentti Levo (58).

Pentti Levo on johtanut Viestintäalan ammattiliittoa, aiemmin Suomen Kirjatyöntekijäin Liittoa 20 vuotta. Toukokuun puolivälissä pidettävässä liittokokouksessa Levo jättää kaikkiaan 35 vuotta palvelleen liittonsa ja jää eläkkeelle. Käytännössä Levo on jo jättänyt tehtävänsä keuhkoahtaumasairautensa vuoksi.

Stadin kundilla on pitkä perspektiivi ay-liikkeeseen. Levo laskee itsensä Sörkän jätkäksi, vaikka virallisesti onkin kotoisin Kalliosta Kolmannelta linjalta. Kallion ja Sörkän raja kun kulkee keskellä Hämeentietä.

– Menin 60-luvun alussa ensimmäiseen vakituiseen työpaikkaani kirjapainoon ja liityin ay-liikkeeseen. Siitä saakka ammattiyhdistysliikkeellä on ollut pelkkää mahtavaa nousukautta. SAK:n yhdistymisen myötä jäsenmäärä ja voima kasvoivat, eikä SAK:n mahti ole heikentynyt mihinkään.

– 90-luvun alun lamavuosina Aho ja Viinanen yrittivät romuttaa ay-liikkeen työttömyyskassajärjestelmän kautta. Jos kassamaksu olisi noussut viisinkertaiseksi ja ay-jäsenmaksut sen myötä 5—6 prosenttiin, se olisi ollut ay-liikkeen tuho. Yleislakon uhkista vuoden 1994 uhka oli kaikkein tärkein, Pentti Levo arvioi.

Hänen mielestään voi kiistatta sanoa, että ay-liike selvisi laman koettelemuksista hyvin.

– Inflaatio saatiin kuriin ja hintapolitiikka vakaaksi. 90-luvulla tehdyt nollaratkaisut olivat ihan järkeviä, vaikka niitä arvosteltiinkin, Levo painottaa.

Tutkimusten valossa SAK:n arvovalta kansalaisten keskuudessa on noussut koko ajan, ja suuren painon Pentti Levo panee puheenjohtaja Ihalaisen maltillisen esiintymisen piikkiin.

– Repivä ja koheltava johtaja olisi voinut saada pahaa jälkeä aikaan muutoinkin vaikeana lama-aikana, Levo toteaa.

Ay-liike hoiti oppositiopolitiikan

Ay-liikkeen selviytymistä lamasta korostaa sekin, etteivät jäsenet paenneet jakopolitiikan hylänneestä ay-liikkeestä. Levo muistelee, kuinka vielä 1980-luvun lopussa Kirjaliitossakin mietittiin, pitäisikö 80 prosentin lomaraha vaatia sataan prosenttiin. 1990-luvulla se pudotettiin työttömyyden pahasti kolhimalla graafisella alalla 50 prosenttiin, mikä se on muillakin aloilla.

– 90-luvulla jouduttiin tinkimään aika monesta asiasta ja aiemmin periaatteellisinakin kysymyksinä pidetyistä asioista. Jouduimme katselemaan muuttunutta maailmaa toisella silmällä. Se oli henkisesti raju muutos, Levo kuvaa.

Lamavuosina työväenpuolueet olivat kaiken lisäksi oppositiossa, ja Levon mielestä SAK:laisen ay-liikkeen piti hoitaa edunvalvonnan ja puolustustaistelun lisäksi myös oppositiopolitiikkaa.

– Demareilla oli omat puheenjohtajakriisinsä, kommunisteilla maailmanlaajuinen kriisinsä.

Työväenpuolueet eivät kyenneet hoitamaan edes oppositiopolitiikkaa.

Ay-liikkeestä tuli 1990-luvulla myös työttömien liike. Levo puhuu edelleen SAK:sta työväenliikkeenä, vaikka järjestö poisti säännöistään jo kymmenen vuotta sitten toteamuksen olevansa osa työväenliikettä.

– Työtä tekevät ja työttömät ovat osa työväenliikettä. Palkansaaja -sanaa olen vieroksunut, koska kyllä duunarin on aina pitänyt ansaita palkkansa, Levo sanoo eikä ole vanhoilla päivilläänkään oppinut kadehtimaan edes Ollilan optioita. Lapsuuden kotikulmilla kun ei oltu kateellisia kenellekään, koska kenelläkään ei ollut mitään kadehdittavaa.

Lihavat vuodet koetinkivi

Jos ammattiyhdistysliike kesti hyvin sodan jälkeen synkimmän lama-ajan, monta vuotta kestänyt nousukausi saattaa koitua koetinkiveksi. Irtiottoja yleisestä palkkalinjasta tapahtuu yrityskohtaisesti, ja palkkaerot kasvavat. Optiot ja osinkotulot revittävät eroa.

– Nousukaudessakin on omat vaaransa ay-liikkeen yhtenäisyyden kannalta. Ammattirakenteet murtuvat, ja työt jakaantuvat enemmän ja vähemmän osaamista vaativiin tehtäviin. Liittojen sisälläkin on väkeä, jolle solidaarisuus ei enää maistu. Yksilöllisyyden korostajat ovat liikkeellä, Pentti Levo hahmottaa.

Hänen mielestään ay-liikkeen liima on yhteisöllisyys, jota varttuneen polven on nyt syytä jankuttaa.

– Yhteisöllisyys on ay-liikkeen toiminnan lähtökohta. Se ei ehkä kestä nuoremmassa polvessa, koska he eivät ole sisäistäneet yhteen kuulumista. En kuitenkaan epäile, etteikö nettisukupolvikin verkottuisi ay-liikkeeseen, kun on aikansa tehnyt 12 tunnin työpäiviä kahdeksan tunnin palkalla ja vielä ilmaiseksi viikonloput.

SAK on Levon mielestä kadottanut jossain määrin liikkeen luonnetta, jota ollaankin nyt kampanjalla herättelemässä henkiin.

– Ay-liikkeen kansaliikeluonne etenkin kasvukeskusalueilla on aika surkea, Levo arvioi ja toteaa, että ihmiset saadaan kyllä mobilisoitua lakkoon, mutta lakkojen pitävyyskään ei ole enää taattu.

– Paikalliset ammattiosastot pitäisi ehkä jakaa pienempiin yksiköihin, joihin ihmiset tuntisivat kuuluvansa, Levo aprikoi.

Joukkokokouksiakin ay-liike tarvitsee hengen nostattamiseen.

– Viimeisin oli Senaatintorilla ja kyllä sitä tarvittiin.

Haasteista selvitään

Duunareitten lapsista koulutetaan kovaa vauhtia toimihenkilöitä, eikä SAK:laisuutta välttämättä imetä äidinmaidosta. Pentti Levon mielestä SAK:laisille liitoille tulee suuria haasteita värvätä joukkoihinsa ammattikorkeakoulun käyneitä, kun kärkkymässä ovat myös STTK ja AKAVA. Viestintäalan ammattiliitto on rekrytoinut oppilaitoksista paljon uusmediaopiskelijoita, mutta nähtäväksi jää, mihin liittoon he samaistuvat työpaikan saatuaan. Pentti Levo uskoo, että ihan oikeita ay-ihmisiä nuoresta sukupolvestakin tulee aikanaan, kun työelämä on heitä rassannut.

Levo jättää nuoremman sukupolven mietittäväksi ay-liikkeen uuden vuosituhannen haasteet ja on varma siitä, että uusi sukupolvi kykenee vastaamaan aikansa haasteisiin.

– Nuori väki ymmärtää tulevaa jäsenpolvea paremmin kuin meikäläiset. Kukin meistä on aikamme lapsi.

– Ay-liike on aina elänyt haasteiden mukaan ja pärjännyt. En osaa sanoa, mitä haasteet ovat, mutta olen aivan varma siitä, että porukka pystyy ne hoitamaan, Levo vakuuttaa.

Yhden neuvon hän kuitenkin antaa: luottamusmiesjärjestelmästä on pidettävä huolta, sillä se on ay-liikkeen kivijalka.

– Jos luottamusmiehiä ei olisi, työpaikoilla vallitsisi täydellinen kaaos, Pentti Levo sanoo.

Hän on tyytyväinen Viestintäalan ammattiliiton edellisissä sopimusneuvotteluissa saamaan ratkaisuun, että myös 1—20 työntekijää työllistävien yritysten luottamusmiehelle maksetaan kahdesta tunnista viikossa luottamusmieskorvausta.

– Työnantaja joutuu näin tunnustamaan luottamusmiehen, ja heidän saaminen pienillekin työpaikoille on entistä houkuttelevampaa. Periaatteellisesti asialla on suuri merkitys, Levo sanoo.

Sukututkimus työn alla

Sairaslomallaan ennen niin vikkeläliikkeinen Pentti Levo on opetellut kävelemään hitaasti hengästymättä ja tehnyt sukututkimusta. Siinä hän on päässyt jo 1200-luvulla.

– Sukujuurista löytyy muun muassa Maunu Tavast, pari kolme marsalkkaa sekä Sigismundin kannattaja Mikael Olavinpoika Munck, joka myöhemmin aateloitiin ja lopuksi vuonna 1599 mestattiin Turussa, Suomen vanhimpiin suomalaisiin sukuihin kuuluva Pentti Levo kertoo.

Leena Seretin

Palkkatyöläinen 6.2.2001 nro 1/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)