vane.jpg (302 bytes)

 Teema                             

Työnohjauksella selvät tavoitteet luottamustehtävään

mine1.jpg (716 bytes)   Miten pitää luottamusmiesverkko kunnossa, sitä pähkäilee liitto jos toinenkin juuri nyt. Sopimuspöydässä luottojen asema ei juuri ole vahvistunut eikä järjestöjen omistakaan tukimalleista ole ruuhkaksi asti.

Jotain kuitenkin kehitelty on, kuten luottamusmiesten työnohjausta. Sitä sovelletaan käytäntöön jo Uudenmaan KTV:ssä.

– Työnohjauksessa on kysymys kehityskeskusteluiden soveltamisesta edunvalvontaorganisaatioon, selvittää aluetoimitsija Hannu Repo Keravalta.

Repoa voi pitää työnohjausmallin pioneerina ja jopa guruna koko maassa. Toimiessaan 1990-luvun jälkipuoliskolla Espoon KTV:läisten pääluottamusmiehenä hän sai ohjauksen pyörimään. Nyt uudessa tehtävässään aluetoimitsijana hän aloittelee mallin levitystä koko KTV:n Uudenmaan kenttään.

Työnohjaus perustuu työpaikkojen johtamiskäytännöstä monelle tuttuun esimies-alais -keskusteluun, joka etenee ketjussa alaspäin organisaatiossa.

Repo itse on käynyt jo lukuisia työnsä kehittämiseen tähtääviä keskusteluja esimiehensä, aluepäällikön kanssa. Tästä ketju etenee Revon ja pääluottamusmiesten välille. Pääluottamusmiehet taas kehittävät luottamusmiehiä ja nämä varaluottoja.

Repo sanoo, että keskusteluja voi hyvin soveltaa myös ammattiosastojen hallituksissa.

Henkilökohtaiset murheet mukana

Luottamusmiesten työnohjauksessa keskustelupari laatii muutaman kohdan kehitysohjelman ainakin puoleksi vuodeksi eteenpäin. Alainen kirjoittaa keskusteluista myös muistion, jonka pari yhdessä puumerkeillään kuittaa.

Keskustelu on luottamuksellinen. Paitsi, että siinä setvitään luottamusmiehen edunvalvontatyön kipukohtia, esille voi ottaa myös henkilökohtaisia ongelmia. Siviilielämän murheiden käsittelyllä pyritään Revon mukaan helpottamaan luottamusmiesten jaksamispulmia.

– Työnohjaus kehityskeskusteluilla on vaativa toimintamalli ja etenee varsinkin ensi vaiheessa asenneongelmien vuoksi hitaasti. Se vaatii useimmiten pohjakseen myös työpaikan tilanneanalyysin, eikä ole sellaisenaan yleisesti sovellettavissa.

Repo ryhtyi kehittämään ohjausmallia Espoon KTV:läisten pääluottamusmiehenä 1996. Jo sitä ennen hän oli havainnut, että lähes koko edunvalvonta pyöri aivan liikaa pääluottamusmiehen ympärillä, eikä työntekijöiden yhteisestä liikkeestä juuri voinut puhua.

– Pääluottamusmies teki maaleja ja luottamusmiehet kyttäsivät puolustuksessa, hän kuvaa tilannetta.

Ensimmäiseksi oli saatava luottamusmiesporras mukaan hyökkäykseen ja mukaan oman alansa päätöksentekoon. Samalla pääluottamusmiehen oli uskottava alemmalle tasolle vastuuta ja päätösvaltaa ja kehitettävä organisaation tiedonkulkua pysyäkseen itse tapahtumissa mukana.

Niin hyvin Repo sai edunvalvontakoneen Espoossa käyntiin, että huomasi jo 1998 puhelimensa hiljenneen ja pykäläkuorman kevenneen. Samalla aikaa liikeni yhä enemmän pääluoton varsinaisiin tehtäviin, toimintalinjojen pohdiskeluihin ja luottamusmiesten tukeen.

Päivähoitaja tietöissä

Viime marraskuussa täyspäiväisenä Uudenmaan toimitsijana aloittanut Repo on käynyt tämän vuoden alussa ensimmäiset kehityskeskustelut myös alueensa pääluottamusmiesten kanssa.

Tammikuun alussa Mäntsälän KTV:läisten pääluottamusnaiselle Maarit Nordbäckille sorvattiin yhteisessä reilun parin tunnin istunnossa keskeiset toimintatavoitteet. Lähimmän vuoden kuluessa hän pyrkii kehittämään luottamusmiehistä itsellisiä, ohjaamaan heitä koulutukseen, parantamaan yhteydenpitoa joka toisen kuukauden luottamusmieskokouksilla ja huolehtimaan myös omasta jaksamisestaan mm. uusilla harrastuksilla.

Kunnan kiertävänä päivähoitajana työskentelevä Maarit Nordbäck voi käyttää luottamustehtäviin kuusi päivää kuukaudessa. Pääluottamusnaisena hän on toiminut 10 vuotta.

– Kehityskeskusteluissa omien luottamusmiesteni kanssa on päästy vauhtiin. Työnohjaukseen on suhtauduttu positiivisesti, eikä lisävastuuta omasta luottotontistakaan ole kaihdettu.

– Esimerkiksi kunnan teknisellä puolella on hyvin ymmärretty, että ongelmat ratkeavat nopeammin sisäisesti, kuin kierrättämällä ne päivähoidossa työtään tekevän pääluoton kautta, Nordbäck sanoo.

Edunvalvonnan vallan ja vastuun hajautus on Maarit Nordbäckin mukaan näkynyt jo pääluoton kuormassa.

– Työhön liittyvää paperisotaa ehtii hoitaa nyt yhä enemmän varsinaisina pääluottamusmiespäivinä, eikä töitä tarvitse kantaa kotiin. Tuntuu myös siltä, kyky ja taidot ennakoida kunnan kehitystä ovat kohentuneet. Samoin yhteydenpitoa varsinkin valtuutettuihin on voinut lisätä.

Mäntsälän palkollisten edunvalvonnan kehittämiseen kuuluu Nordbäckin mukaan nyt myös yhdistyksen (osaston) työn trimmaus.

– Olemme aloittaneet yhdistystoiminnan koulutuksen ja kokoamme sen avulla aktiiveille edunvalvonnan työkalupakkia, hän kertoo.

Eero Kosonen

Palkkatyöläinen 6.2.2001 nro 1/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)