vane.jpg (302 bytes)

 Teema                             

Ympäristö ay-liikkeen kompastuskivi

"Enää silmiä ei saa sulkea"

mine1.jpg (716 bytes)   Kirvesmies Matti Piiraisen mielestä ay-liikkeen on korkea aika tarkistaa kurssiaan.

– Emme voi enää ummistaa silmiämme ympäristökysymyksiltä, hän sanoo.

Muutkin ay-aktiivit pitävät kurssinmuutosta välttämättömänä, jos toimintaan halutaan vastakin saada mukaan nuoria.

Matti Piirainen johtaa Helsingin 1 500 jäsenen kirvesmiesosastoa ja hänen kokemuksensa mukaan ihmiset ovat kovin tietoisia ympäristökysymyksistä.

– Mutta sitä olemme ihmetelleet, että ay-liikkeen johtajat tuntuvat olevan niiden suhteen välinpitämättömiä. Ihan kuin olisivat osa valtakoneistoa.

Esimerkkinä Piirainen mainitsee kysymyksen viidennestä ydinvoimalasta, jonka yhteydessä hän kuulee omankin liittonsa puhuvan pääoman äänellä.

Perustelutkin ovat samat, hän sanoo. Itse hän on ydinvoiman vastustaja. Harrisburgin ja Tshernobylin onnettomuudet ovat osoittaneet lopullisesti, ettei ydinvoima ole riskitöntä; se on huono energiamuoto siitäkin syystä, että hyötyaste on poikkeuksellisen alhainen, loppusäilytys ongelma, Pohjoismaissa on jo nykyiselläänkin tarjolla energiaa yli oman tarpeen puhumattakaan Euroopasta, kun markkinat avautuvat, ja kaiken huipuksi ei ole ollenkaan turvallista, että viidennen voimalan rahoitus tulee teollisuudelta.

– Eikä ydinvoimala erityisen paljon työpaikkojakaan tuo. Sen rakentaminen ei nimittäin kestä ikuisesti.

Rakentaminen — päämäärä sinänsä

Rakentamisesta on tullut tässä maassa päämäärä sinänsä. Rakennetaan ja rakennetaan, seurauksia ajattelematta. Isoja marketteja, jotka tekevät lopun pikkukaupoista ja aiheuttavat sen, että kuluttajat ovat entistä enemmän riippuvaisia autoista ja tarvitsevat moottoriteitä, jotka pilaavat maiseman. Kukaan ei istu miettimään, mitä oikein pitäisi rakentaa, mihin ja mistä syystä. Silloin, kun ympäristöarvot pääsevät jollakin rakennuksella vähän paremmin esille, hyvät aikeet mitätöidään kiireellä. Materiaalien ei ehditä antaa kuivua eikä tehdä kunnon jälkeä.

Myös ay-liike on sortunut "jatkuvan kasvun filosofiaan".

– Kun viidennen ydinvoimalan rakentamista perustellaan teollisuuden lisäenergiatarpeella, hyväksytään samalla tämä filosofia ja ummistetaan silmät siltä tosiasialta, että uusi kasvu on sama asia kuin kulutuksen lisääminen. Sanotaan, että ydinvoima on ympäristöystävällistä ja unohdetaan, että liika kulutus on tuhoisaa sekä ihmisen että ympäristön kannalta.

Globaali näkökulma lisää kysymyksen kiinnostavuutta.

– Miten me sanomme sinä päivänä, kun kaikki kehitysmaiden ihmiset haluavat auton? Kiellämmekö sen heiltä, koska he pilaavat ympäristön meiltäkin?

Kuuroille korville

Piirainen ja hänen kirvesmieskaverinsa ovat istuneet tuntikausia pohtimassa vaihtoehtoisia energiamuotoja, aurinko- ja tuulienergiaa, maakaasua ja haketta. Hakkeenkäyttö on toteuttamiskelpoinen ja työllistävä vaihtoehto, jos rakennettaisiin esimerkiksi yhdistelmälaitoksia, jotka tuottaisivat osia talonrakennus- ja muita teollisuudenaloja varten sekä energiaa sivutuotteena. Kymmenen kappaletta sadan megawatin laitoksia eri puolille maata ei ole utopistinen ajatus, toteaa Piirainen, mutta korostaa samalla, etteivät kirvesmiehet missään nimessä halua hakata kaikkia metsiä, vaan pitävät tätä vaihtoehtoa keskitienä kohti luonnonmukaisempia tuotantotapoja.

Mutta meidän ääni kaikuu kyllä kuuroille korville, hän toteaa.

Hiljaisuus

Piirainen istui pari vuotta sitten yhdessä muiden ay-aktiivien ja Maan ystävät -yhdistyksen edustajien kanssa työryhmässä, jossa pohdittiin ay-liikkeen ja ympäristöliikkeen kosketuspintoja. Vuoden mittainen työ, jota tehtiin ympäristöministeriön tuella, tuotti tuloksenaan vihkosen, jonka otsikkona oli "Ympäristö- ja ay-väen keskustelunavaus työllisyyden parantamisesta". Siinä siis yritettiin saada käyntiin keskustelu työllistämisestä, jonka toteuttamisessa otetaan huomioon ympäristönäkökohdat.

Vihkosen kokosi Maan ystävät -yhdistyksen kuuluva kansantaloustieteilijä Jan Kunnas:

– Pahempi juttu, mutta sen jälkeen ei ole tapahtunut mitään. Minut kutsutaan joskus johonkin ay-kokoukseen, siinä kaikki. Jäsenet ovat kiinnostuneita, mutta siihen se jää.

Ay-liike ja ympäristönsuojelijat ovat Suomessa edelleen toistensa vastapuolia toisin kuin muualla Euroopassa.

– Joidenkin intressien mukaista on pyrkiä säilyttämään tilanne sellaisena, että ay-liike ja ympäristöliike ovat edelleen kuin tuli ja vesi, Kunnas sanoo.

Metsät ovat hänelle läheinen asia ja siksi hän ottaakin esimerkin sieltä.

– Jos metsäalan työpaikat olisivat hävinneet ympäristönsuojelun takia, niin kuinka sitten on niin, että hakkuumäärät koko ajan vain kasvavat? Me olemme metsänsuojelussa yrittäneet tuoda esiin keinoja ratkaista työpaikkojen säilyttämiseen liittyviä kysymyksiä, mutta tuntuu olevan yleinen käsitys, etteivät työllisyyskysymykset kuulu ympäristöjärjestölle. Muissa pohjoismaissa mietitään kovasti sitä, kuinka ympäristönsuojelu ja työpaikkakysymykset voitaisiin yhdistää.

Parhaiten ay-liikkeen asiat ja ympäristönäkökohdat ovat kohdanneet elintarvikealalla.

– Siellä yhteys on kenties selkeämpi, Kunnas sanoo ajatellen suomalaista maataloutta, joka esimerkiksi vuonna 1995 toimitti 85 prosenttia elintarviketeollisuuden raaka-aineesta.

Carola Isaksson

Palkkatyöläinen 6.2.2001 nro 1/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)