vane.jpg (302 bytes)

Stuertti Sami Heikkilän työasu. Kuva TUULIKKI HOLOPAINEN  -> tutustu kuvan yksityiskohtiin tarkemmin

Työasu
Stuertti Sami Heikkilä
Finnair Oyj

Asu tuo auktoriteettia

  Stuerttien ja lentoemäntien yhtenäiset työasut kertovat matkustajille, kenen puoleen kääntyä palvelua tarvitessaan. Lisäksi asut luovat auktoriteettia, joka on tärkeää varsinkin hätätilanteissa.

Työnantaja kustantaa suuren osan työasuista, ja työntekijän maksettavaksi jäävä omavastuu pidätetään suoraan palkasta.

– Työasu on klassinen ja selkeästi erottuva, toteaa 13 vuotta stuerttina työskennellyt Sami Heikkilä. Ja vaikka materiaalina on palosuojattu kangas, ei asu kuitenkaan hiosta lämpimässäkään.

Stuertin virkapukuun kuuluvat valkoinen lyhyt- tai pitkähihainen paita epoletteineen, solmio ja solmioneula sekä tummansiniset suorat housut. Nahkaisten kenkien ja vyön tulee olla väriltään mustat, samoin sukkien.

Klikkaa kuvaa,
tutustu asun yksityiskohtiin

Lisäksi asuun kuuluvat tummansininen päällystakki ja nahkaiset mustat hansikkaat. Hansikkaita käytetään muun muassa aina koneen nousu- ja laskuvaiheessa.

Kaikki työasuun kuuluvat asusteet on määritelty tarkkaan yhtiön virkapukuohjeissa, ja ne tilataan keskitetysti yhdeltä toimittajalta. Tämä koskee myös kenkiä ja asun kanssa käytettäviä laukkuja, koska siviililaukkujen käyttö virkapuvun kanssa on kiellettyä.

Kenkiä stuertit saavat ostaa kaksi paria vuodessa. Tämä ei oikein riitä, koska kengät kuluvat nopeasti.

– Ennen sai ostaa kolme paria, kertoo myös stuerttien ja lentoemäntien luottamusmiehenä toimiva Heikkilä.

Aiemmin pakollisen nimineulan käyttö on nykyään vapaaehtoista työntekijöiden suojelemiseksi. Sääntöä muutettiin, kun työntekijöitä joutui häiriköinnin kohteeksi hankalien asiakastilanteiden seurauksena.

Työntekijät huoltavat asunsa itse, mutta työnantaja korvaa 75 prosenttia pesetyskuluista.

Nykyinen työasumalli on ollut käytössä 2000-luvun alusta alkaen. Nyt mallit ovat muuttumassa, ja uusia työasuja on juuri hiljattain esitelty henkilökunnalle.

Susanna Patrikainen
kuva Tuulikki Holopainen 

 

Palkkatyöläinen 15.12.2010 nro 10/10

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)