vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)

Netti on tuttu aktiiveille

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Mahdollisuus reaaliaikaisuuteen on uuden tekniikan paras valtti, arvioivat tähän juttuun haastatellut SAK:laiset aktiivit. Tärkeimmiksi edunvalvonnan apuvälineiksi luottamushenkilöt nimeävät puhelimen ja sähköpostiyhteyden. Myös oma työtila on tärkeä, se mahdollistaa mm. rauhoitetut keskustelut työntekijöiden kanssa.

Valmet-Automotiven Uudenkaupungin tehtaalla työsuojeluvaltuutettuna työskentelevä Sari Helminen kertoo olevansa jo niin tottunut sähköpostiin, että luottamustehtävän hoitaminen tuntuisi vaikealta ilman nettiyhteyttä. Helmistä kuten Metsä-Botnian Kemin tehtaalla pääluottamusmiehenä työskentelevää Matti Kettusta ja Finnish Chemicalsin pääluottamusmiestä Kari Jäppistä Joutsenosta haastateltiin tähän juttuun sähköpostin välityksellä. Heille kaikille työnantaja on hankkinut oman työhuoneen, tietokoneen internetyhteyksineen ja matkapuhelimen.

Edunvalvonnan ytimeen ei tekniikka vaikuta

Matti Kettunen toteaa, että "työehtosopimusasiat sovitaan niin kuin ennenkin", edunvalvonnan ytimeen ei uuden tekniikan käyttöönotto ole vaikuttanut. Kettusen mukaan tiedontulva on sähköpostin myötä kasvanut ja viesteihin vastaaminen vie työajasta aiempaa enemmän aikaa. Kari Jäppinen kertoo hyödyntävänsä internetiä paljon tiedon haussa.

– Muutosvauhti on kova ja kansainvälisissä firmoissa luottamusmiehet tarvitsevat tietoa todella paljon, Jäppinen kirjoittaa.

Viime tupossa sovittiin, että pääluottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen oikeus käyttää työpaikan tavanomaisia toimistovälineitä kattaa myös työpaikalla yleisesti käytössä olevat atk-laitteet sekä internet-yhteyden sähköposteineen. SAK:n tuoreen viime syksynä tehdyn jäsenkyselyn mukaan luottamustehtävissä toimivista SAK:laisista internet-yhteys on 61 prosentilla työpaikalla ja 67 prosentilla kotona. Kaksi kolmasosaa kertoo käyttävänsä nettiä säännöllisesti apuna luottamustehtävän hoidossa. Vain 13 prosenttia aktiiveista kertoo, että ei koskaan käytä internetiä.

Isoilla työpaikoilla välineet kunnossa

Liitoissa tuntuma on, että isoilla työpaikoilla luottamushenkilöiden välineet ovat kunnossa, mutta monella pienemmällä työpaikalla oma työtilakin saattaa olla sitkeän taistelun takana.

– Emme ole varsinaisesti selvittäneet, miten tupon lauseke toimistovälineistä on työpaikoillamme tulkittu. Meillä yhteyttä aktiiveihin pidetään vielä pääasiallisesti perinteisellä kirjepostilla, kertoo Puu- ja erityisalojen liiton järjestöpäällikkö Antero Väinölä.

Joillakin työpaikoilla luottamushenkilöille on hankittu oma sähköpostiosoite, mutta ei omaa tietokonetta.

– Meille on tullut aktiiveille viestejä, että vapaata konetta joutuu kyttäämällä kyttäämään, jotta saa hoidettua sähköpostikirjeenvaihtonsa, kertoo järjestösihteeri Marja Lindblom palvelualojen PAM:sta.

Kemianliitossa sähköpostin mahdollistama reaaliaikuisuus sai aktiiveilta paljon kiitosta muutaman vuoden takaisessa lakossa.

– Havainto oli, että kannattaa tiedottaa silloinkin, kun ei ole mitään uutta kerrottavaa. Aktiivinen yhteydenpito pitää porukan paitsi ajan tasalla myös motivoi ja lisää yhteishenkeä, sanoo järjestöpäällikkö Heikki Salonen.

Reaaliaikaisuudesta ei kuitenkaan ole hyötyä, jos tietokonetta ei osaa käyttää. PAM:ssa on huomattu, että monet aktiivit kaipaavat koulutusta atk:n käyttämiseen. Into edunvalvontatyöhönkin voi laantua, jos postin mukana tulleita liitetiedostoja ei osaa avata.

Pirjo Pajunen

Palkkatyöläinen 3.3.2004 nro 2/04

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)