vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)

Vuosi nuorena sielunpastorina

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Nuori ja luottamusmies – joskus niiden yhdistäminen samaan asiayhteyteen on kovin hankalaa, mutta kohdallani se on onnistunut. Kuulun niihin onnellisiin, joiden työpaikan vanhat sedät ja tädit ovat olleet tukena ja antaneet niin opastusta kuin kannustustakin.

Kuinka ihmeessä sitten minulle sellainen vahinko pääsi käymään, että erehdyin luottamusmieheksi? Niin se kävi minulle, kun on käynyt monelle vanhemmallekin. Tullessani uudelle työmaalleni kysyin, kuka siellä on luottamusmiehenä. Vastaukseksi sain, ettei kukaan, mutta nyt on.

En alkuun osannut edes ajatella, mitä kaikkea luottamusmiehen tehtävät pitävät sisällään. Vähemmän on kuitenkin ollut minkäänlaisia ristiriitatilanteita työnantajan kanssa. Lähinnä työnantajan kanssa olemme sopineet rutiineja esimerkiksi vapaapäivistä. Hoidan yleisimmin asioita ammattiliittoon päin, hankin uusia jäseniä, hoidan vanhojen jäsenten asioita ja tiedotan tapahtumista.

En osannut kuvitellakaan, että saisin jonkinlaisen sielunpastorin roolin. Rooli tuntuu kuitenkin mukavalta ja kannustavalta, kun monet vanhemmista(kin) työkavereista kääntyvät huolineen puoleeni. Usein osaan antaa avuksi vain ymmärrystä, mutta sekin monesti riittää. Luottamusmiehen tehtävänähän on porukan yhtenäisyyden turvaaminen ja yhteishengen lujittaminen.

Nyt on luottamusmieselämää takana jo kokonainen vuosi. Mitä on jäänyt käteen?

Varmasti tämä tehtävä on ollut kaikista luottamustoimistani vaativin ja raskain, mutta myös antoisin. Kaikkien neuvojen ja oppien laittaminen kurssiin tai koulutukseen lienee mahdotonta. Tämän homman taitaa oppia parhaiten käytännössä. Eikä käytäntö niin vaikeaa ole, ettenkö muillekin luottamusmiehen hommaa suosittelisi. Tärkeitä on ollut tietää, kuka tietää eikä tietää kaikkea itse!

Saan tulevaisuudessa varmaan vastaavia tehtäviä hoidettavakseni. Niinpä kokemuksestani hyötyvät itseni lisäksi tulevat työporukat. Joskus tulevaisuudessa velvollisuuteni on siirtää tietoni ja taitoni nuoremmille vastuunkantajille.

Luottamustehtäviä vastaanotettaessa ei tarvitse olla valmis kävelevä tietopankki vaan kokemusta tulee matkan varrelta. Hyväksi kokemani tapa on ollut toimiminen posteljoonina, joka vie tietoa sinne missä sitä kulloinkin tarvitaan.

Eero Honka
Kirjoittaja on muurari,
joka toimii luottamusmiehenä
YIT-yhtymän rakennustyömaalla Helsingissä

Palkkatyöläinen 3.3.2004 nro 2/04

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)