vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)

Heikointa lenkkiä pelataan

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Pääluottamusmies, ammattiosaston puheenjohtaja, Tevan valtuuston jäsen, mukana SAK:n paikallisjärjestössä ja kunnallisissa luottamustehtävissä. Luottamustehtävät tuppaavat kasaantumaan, näin on käynyt myös ompelija Tuula Paussulle, jonka luottamustehtävien sarja alkoi vuonna 1989. Luottamusmiehen arkea ovat olleet myös yt-neuvottelut, joita hän käy parhaillaankin.

Hän aloitti uransa Lahdessa Luhdalla tasan kolme vuosikymmentä sitten. Maata ristiin rastiin kierrettyään hän päätyi Jyväskylään Karjalan Puku Oy:lle syksyllä 1984. Viisi vuotta rivityöläisenä, ja vuonna 1989 Tuula Paussu aloitti varaluottamusmiehenä housuryhmässä.

– Työntekotapa on muuttunut näiden vuosikymmenien aikana tosi paljon, sekä hyvässä että pahassa. Tiimityöskentely on moninaisempaa, mutta urakkaahan sekin on. On meillä semmoista työpaikkahuumoria, että eräänlaista heikointa lenkkiä tässä pelataan. On sanottukin, että teeveestä tuttu ulosheittäjä vain puuttuu. Mutta ei työ niin yksitoikkoista ole kuin ennen, pohdiskelee pääluottamusmies Tuula Paussu.

Tiimityön lisäksi lomautukset ja irtisanomiset, työn siirtyminen maan rajojen taa, automaatio ja koko työelämän ilmapiirin muutokset ovat luonnollisesti vaikuttaneet luottamustehtävien hoitamisen ehtoihin. Sarja yt-neuvotteluja on näin ollen kuulunut luottamustoimien arkeen viime vuosina.

Lähivuosina muutos tavalla tai toisella

Tuula Paussun luottamustehtävien määrä ja kesto hämmästyttää. Kuinka yksi ihminen ehtii ja jaksaa toimia näin monessa tehtävässä? Vieläpä hymyssä suin.

– Teit pahan kysymyksen. Ihmisten kanssa oleminen, yhdessä tekeminen ja heidän auttamisensa kiinnostaa. Lisäksi olen sellainen, etten raahaa asioita mukanani vapaa-ajalle. Se varmaan auttaa jaksamaan, pohtii Tuula Paussu.

Ei hän tehtäviä itselleen haali, mutta nuorempia tai yleensä muita on vaikea saada lähtemään mukaan. Ja kun useammalla suulla sanotaan, että "etkö lähtisi vielä", on Tuulan elämänasenteella vaikea jättää hommia sikseen. Myös luottamustehtäviin voi olla kutsumus.

– Mutta onhan tässä muutostakin tapahtunut, sillä varapääluottamusmies ja osaston luottamusmies ovat nyt nuorempaa ikäpolvea, hän kertoo.

Tuula Paussun mukaan muutos luottamustehtävien jakautumisessa on lähivuosina välttämätöntä. Se on toki huomattu aiemminkin, eikä pelkästään huomattu.

– Koulutusta tehtäviin on yritetty, mutta menestys on ollut aika heikko. Toivottavasti asia otetaan vakavasti Tevan sulautuessa Kemianliittoon. Fuusioitahan aina perustellaan voimavarojen yhdistämiselle ja isomman liiton eduilla. Toivottavasti tämä näkyy mm. luottamustehtäviin kouluttamisessa, sanoo Tuula Paussu liittofuusiota evästäen.

Pitkällä kokemuksellaan Tuula Paussu suhtautuu asioihin kuitenkin rauhallisesti. Uusia vastuunkantajia ei saada "pakottamalla eikä paniikissa", kuten hän asian ilmaisee.

Yt-neuvottelut on oma taitolajinsa

Karjalan Puku Oy:ssä on parhaillaan yt-neuvottelut, sillä jälleen on määrä saada työntekijämäärää pienemmäksi. Näin sanoo taloudelliset faktat ja työsuhteen päättämisoikeudet käsissään pitävä työnantajapuoli.

Mitä sanomista pääluottamusmiehellä työntekijöiden edustajana on yt-neuvotteluissa, joita on viime aikoina myös is-neuvotteluiksi ruvettu kutsumaan?

– Työntekijän edustajan on uskottava työnantajan esittämät taloudelliset faktat, sillä vaikka tilinpäätös esitetään, se ei kerro kaikkea neuvottelujen lähtökohdista. Olen saanut sanoa työntekijäpuolen kannan ja asioista on neuvoteltu, mutta aika vähissä työntekijäpuolen keinot ovat, Tuula Paussu tunnustaa.

Hän pitää kuitenkin tärkeänä, että vain laissa mainitut irtisanomisperusteet tulevat kysymykseen. Yritysten imagon kohotusta omistajien silmissä väkeä irtisanomalla ei Paussun mielestä saa hyväksyä millään alalla.

Ehkä jatkuvat väen vähentämiset rankkoine yt-neuvotteluineen ovat yksi syy, miksi luottamustehtäviin on vaikea saada uusia vastuunkantajia. Heitä pitää erityisesti rohkaista ja kannustaa.

– Hyvin ja monipuolisesti koulutettuja nuoria on hakeutumassa alalle, mutta varsinainen ammattiin oppiminen tapahtuu työssä. Silloin työsuhdeturvan tulisi olla hyvä kuten myös työilmapiirin. Se on pitkän päälle koko alan etu, mistä olen muistuttanut työnantajia.

Hannu Oittinen

Palkkatyöläinen 3.3.2004 nro 2/04

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)